Yleinen

Ilmasto lautaselle ja heti!

Turun Sanomissa kerrottiin Turun koulujen ja kaupungin päiväkotien ja työruokaloiden viettävän Ilmastoystävällistä viikkoa. Hyvä näin! Ilmastoystävällisellä viikolla kiinnitetään huomiota ruuan hiilijalanjälkeen: riisin sijaan tarjotaan perunaa, punaista lihaa broilerilla ja kasvisruuassa huomioidaan ympäristöystävällisyyttä. Ihan kiva. Lisäksi Turun Seudun kiinteistöpalvelu Oy:n ruokapalvelu keskittyy ruoan hävikin vähentämiseen koko marraskuun ajan.

Ruuan hiilijalanjälkeen sopisi kiinnittää huomiota muutenkin kuin kerran vuodessa ilmastoviikolla ja ruuan ilmastovaikutuksista tiedottaa laajemmin kuin yhdellä lehtiuutisella. Turun tuhannet asukkaat käyvät päiväkodeissa, kouluissa ja töissä kaupungilla. Kaupungin Ilmasto- ja ympäristöohjelmaan 2009-2013 on kirjattu tavoitteeksi vähentää vähintään 30% hiilidioksidipäästöjä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä per asukas.

Julkisissa ruokahankinnoissa voidaan tehdä ympäristöystävällisiä tekoja päivittäin. Vaihtoehtoja on loputtomasti. Turkulaiset vaikuttavat ruokailutottumustensa kautta ihan kohtalaisesti ympäristöön ja ilmastoon.

Lopuksi täytyy vielä mainita, ettei Turku vieläkään ole Reilun kaupan kaupunki, minkä arvonimen Riihimäki kuudentena kuntana sai muutama viikko sitten. Onnea Riihimäelle ja Turulle: skarppaa vähän.

Turun Sanomien uutinen ilmastoystävällisestä viikosta 10.9. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/388707/Turussa+ruokaillaan+ymparistoystavallisesti