Yleinen

Kampus Kupittaalle nyt

Osallistuin taannoin Turun AMK:n ehdokkaille järjestämään tilaisuuteen, jossa kerrottiin Turun AMK:sta ja sen tulevaisuudesta.

Turun ammattikorkeakoulu ei ole tällä vuosikymmellä kampusrakenteen puolesta. AMK:n toimipisteet sijaitsevat Salossa, Turussa ja vielä toistaiseksi Loimaalla. Turun sisällä on viisi erillistä toimipistettä: Ruiskadulla, Joukahaisenkadulla, Lemminkäisenkadulla, Sepänkadulla ja Linnankadulla.

Turun AMK on Turun kaupungin ylläpitämä. Se tarkoittaa, että kaupunki käyttää ylintä päätösvaltaa AMK:n asioihin. Kaupunki päättää valtion ammattikorkeakoulutukseen osoittamien rahojen kohdentamisesta, mikä on jarruttanut kauan Kampuksen seinien nousemista.

Itse olen penkkiä kuluttanut Sepänkadun toimpisteessä. Turun AMK on vuosia halunnut saada kaikki opiskelijat samaan paikkaan. Tähän haluun on alettu hitaasti vastata: kampushankkeesta tehtiin viime syksynä periaatepäätös ja tänä syksynä kaupunginhallitus päätti käynnistää hankkeen.

Näillä näkymin uusi uljas Kampus kohoaa Kupittaalle vuonna 2016. Tämän jälkeen Linnankadun Taideakatemiaa lukuunottamatta kaikki varaa 10 000 opiskelijaa ja muutama tuhat henkilöstöä saadaan samaan paikkaan.

Kampuksessa on aika paljon mahdollisuuksia. Ei ainoastaan Turun AMK:n opettajille ja opiskelijoille, vaan koko kaupungille. Turussa on useita korkeakouluja, ja niiden keskittäminen antaa ihan uutta pöhinää  innovaatioiden syntymiselle eri alojen yhteistyössä. Kampus tulee Kupittaan solmukohtaan: yritysten, koulutusten, tutkimuksen ja liikenneyhteyksien väliin.

On aika simppeli juttu, miksi Kampus kannattaa:

  • Kampuksessa kaikilla opiskelijoilla on enemmän mahdollisuuksia opiskella monialaisesti muista koulutusohjelmista. Ei ole nykypäivää tehdä valmiiksi suunniteltuja putkitutkintoja.
  • Koko porukka samassa talossa luo yhteisöllisyyttä koko AMK:n sisällä.
  • Opetushenkilöstö verkostoituu paremmin ja voi opettaa monissa koulutusohjelmissa
  • Ammattikorkeakoulussa on vahvaa projektitoimintaa. Parhaiten mielestäni oppii projekteissa, jossa osaamistaan tuovat eri alojen opiskelijat yhteen.
  • Kampuksesta voidaan tehdä Turun uusi ylpeys ja maamerkki.
  • Rakentamisessa voidaan huomioida ympäristöarvot ja uudenlainen suunnittelu.

Kampus tuo myös säästöjä eikä vaan kustannuksia:

  • Tilan tyhjäkäyttö vähenee
  • Tukipalveluita voidaan yhdistää: kampuksessa ei tarvita kuutta erillistä kirjastoa.
  • Kampuksen tiloja voidaan käyttää monipuolisemmin erilaiseen käyttöön: uuteen kampukseen voidaan sijoittaa vaikka tiloja liikuntaan ja yrityshautomoille.
  • Kampukseen voidaan koota bussiyhteyksiä nykyisistä viidestä toimipisteestä.

 Lisää tietoa Kampuksesta ja tänä syksynä valmistunut esite