Yleinen

Kyllä nuoria kiinnostaa

Päivän Turun Sanomien kolumnissa ihmetellään nuorten ehdokkaiden vähäistä määrää kunnallisvaaleissa. Turussa 20 prosenttia ehdokkaista on alle 30-vuotiaita.

Viime vaaleissa Turun kaupunginvaltuustoon valittiin vain neljä alle 30-vuotiasta. Nuorten kuntapäättäjien osuus jäi siis reilusti alle kymmenen prosentin.

 

Syy on se, etteivät nuoret myöskään äänestä kovinkaan aktiivisesti.Ei kiinnosta. Osa 14-vuotiaista uskoo kolumnin mukaan, että kantaa voi ottaa parhaiten maalaamalla iskulauseita seiniin tai valtaamalla julkisia rakennuksia. Ei ole minun mielestäni ihme. Päätöksentekoon on vaikea vaikuttaa, ja kun tietoa ei ole saatavilla, on hyvin vaikea sanoa, miten oman äänen saanut ehdokas on vaikuttanut tultuaan valituksi.

Tutkijat päättelevät, että hyvinvointiyhteiskunta tekee tyytyväiseksi ja laiskistaa. Osallistumista ei koeta tarpeelliseksi, kun yhteiskunnan instituutioiden luotetaan hoitavan asiat.

 

En usko väitettä. Tarvitsisimme enemmän keinoja, joilla jokainen kansalainen voi vaikuttaa, sillä jos on tunne, ettei osallistuminen vie mihinkään, niin lopulta turhautuu yrittämäänkään. Oletko sinä miettinyt, kuinka voisit vaikuttaa kaupungin ilmasto-ohjelmaan? Oletko keksinyt keinoja?

Erityisesti nuoret tarvitsevat tilaa ja keinoja vaikuttaa. Nuoria pitää kuulla, pitää olla helppoja aloitemahdollisuuksia ja karttasovelluksia netissä, joihin voi piirtää omia ehdotuksia. Turku tarvitsee vihdoin nuorisovaltuuston ja nuorten parlamentin.

Kannatan äänestysiän laskua kunnallisvaaleissa 15 vuoteen. Nuoret kantavat vastuuta kun heille sitä annetaan, eikä ole mitään syytä, miksei 15-vuotias olisi aivan yhtä kypsä äänestämään kuin 18-vuotias. 15-vuotiaana on rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, ja vastuun lisäksi voisi antaa muutakin valtaa kuin luvan ajaa mopolla. En pidä nuorten varjovaaleista, missä pidetään kouluissa leikkivaalit ja valitaan voittaja. Itse äänestin lukioni leikkivaaleissa 17-vuotiaana presidentistä. Ei tuntunut kauhean merkittävältä osanotolta.

On vaikea vaikuttaa, jos siihen ei anneta mahdollisuuksia eikä kasveta kouluissa nähden omaa roolia yhteiskunnassa.

Tsekkaa jos et usko. Lauri Lampinen 8-luokalta kirjoitti halustaan saada bussikaistat Turkuun. Melko kypsää ja äänestysoikeuden arvoista toimintaa minun mielestäni.

Turun Sanomien kolumni 14.10.2012