Yleinen

Husby – Varissuo

poliittinen puheenvuoro Vihreiden puoluekokouksessa 2013
Euroopassa on 14 miljoonaa työtöntä nuorta.
Runsas viikko sitten julkistettujen tietojen mukaan Espanjan työttömyysaste nousi 27,2 prosenttiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Luku on suurempi kuin koskaan Espanjan nykytilastoinnin käynnistyttyä 1970-luvulla. Käytännössä yli kuusi miljoonaa espanjalaista on nyt työtä vailla. Työttömyysaste on noussut jo seitsemän vuosineljännestä peräkkäin. Nuorisotyöttömyys on nyt 57 prosentissa.
Suomessa nuorisotakuun piti hoitaa nuorille työ- tai koulutuspaikka. demarivaikuttajat suitsuttavat ministereidensä tekemää työtä nuorison eteen, torvet soi ja linnut laulaa. Kuitenkin opetusministerimme on mm. leikannut ammatillisia koulutuspaikkoja ja nuorisotyöttömyysasteemme on lipsunut suuremmaksi kuin vuosi sitten.
Erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten kohdalla pitää skarpata. 
Koulutuksen ja työn puutteessa on usein alueellisia eroja. Esimerkin näemme läheltä Tukolmasta, jossa eriarvoistuminen purkautuu Husbyn lähiöissä. Asukkailla on monipuolinen etninen tausta, koulutustaso matalaa ja työttömyysaste korkea. Epäonnistunut asunto- ja maankäyttöpolitiikka on luonut Husbyn, ja esimerkkejä löytyy lähempääkin.
Turun Varissuolla on kenties etnisesti maamme kirjavataustaisin asukaskunta. Muiden kuin kuin suomenkielisten joukossa ko 50% on työttömänä.
Sen lisäksi, että nuorisotakuun lupauksia lunastetaan, pitää asuinalueiden sosiaaliseen eriytymiseen puuttua. Turkulainen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu totesi tänä keväänä saarten kaavoituksesta, että samanhenkiset ihmiset tahtovat asua yhdessä ja tämän mahdollistaminen on meidän tehtävämme.
Meillä on tehtävä mutta alueellisen eriarvoistumisen lisääminen ei todellakaan ole yksi niistä.