Yleinen

Ilmastoritari maailman pelastamisen tositoimissa

Posted

Turun Seudun Vihreät isännöivät 9.12. Oras Tynkkysen kirjallisuusiltaa. Pieni maailmanpelastusopas ja Oras ovat kiertäneet syksyn Vihreiden yhdistysten kutsusta eri paikkakunnilla ja vuoden viimeinen esittely kuultiin Turun kirjastossa.

Ajatus maailmanpelastamisanalyysistä kansien välissä syntyi Oraksen kohdattua lukuisia huolestuneita ihmisiä kansanedustajan työtä tehdessään. Vaalikentillä samat kysymykset toistuivat: voiko maailman vielä pelastaa?

Maailmanpelastusopas on pieni, se käy läpi 10 maailman suurinta ongelmaa, 10 yhteiskunnallista ratkaisua ongelmiin puuttumiseen sekä 10 tapaa miten voi itse osallistua talkoisiin.

Meillä on 10 globaalia ongelmaa käsissämme

Ihmisestä on tullut planeettaa muuttava suuri geologinen ja humaani voima. Elämme suurten globaalien kriisien ajassa, ihminen, ekosysteemi ja ympäristö ovat uhattuna meistä jokaiseen ilmansuuntaan.

Globaaleihin kriiseihin lukeutuu nälkä ja sorto. Puhdas vesi on harvojen saatavilla ja paheneva ilmastokriisi ajaa miljoonia ihmisiä ympäristöpakolaisuuteen. Maailmassa on jatkuvasti käynnissä sotia ja sotarikokset siviilejä kohtaan sekä ydinaseuhka ovat jokapäiväistä todellisuutta.

Köyhyys on laajaa ja varallisuus epätasaisesti jakautunutta niin teollistuneissa kuin kehitysmaissa. Suomessa elää 700 000 ihmistä köyhyysrajan alapuolella. Maailman väestömäärä kasvaa huikeaa vauhtia, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta ja heikentää ruuan saatavuutta alueellisesti. Väestönkasvu keskittyy köyhille alueille. Maailmassa on epätasa-arvoa: naiset ovat lähes kaikkialla aliedustettuina vallassa ja päätöksenteossa ja yliedustettuina ongelmatilanteissa.

Kaikkeen on ratkaisu

Huonojen uutisten jälkeen Oraksella on hyviä: kaikkiin ongelmiin on yhteiskunnallinen ratkaisu. Perustulo ja koulutus takaavat lähtökohdat inhimilliselle kehitykselle. Arvioiden mukaan Afrikan lapsikuolleisuus puolittuisi, jos maanosan naisille taattaisiin toisen asteen koulutus. Kasvispainotteinen ruokavalio tuottaa terveyshyötyjä ja höllentää maailman nälkäongelmaa sekä hidastaa ilmastonmuutosta. Kansanvalta ja demokraattiset valtiot eivät perustu diktatuuriin, vaan tekevät kansansa kannalta parempia päätöksiä.

Erityisesti suomalaisessa politiikanteossa kiinnostavia ratkaisuja on verotus sekä tutkimus ja kehitys. Valintoja ohjataan verotuksella pois haittoja aiheuttavista toimista ja hyödykkeistä. Verotetaan enemmän sitä, mitä halutaan vähemmän, ja vähemmän, mitä halutaan lisätä. Sosiaalisilla ja teknisillä innovaatioilla voidaan tarjota taas ratkaisuja tuottavampina viljelylajikkeina ja tehokkaampina energiantuotantoratkaisuina.

Oras on maailman pelastamisen suhteen varovaisen toiveikas. Ihmiskunta on historiassaan kehittynyt huimasti terveydessä, koulutuksessa, hyvinvoinnissa, rauhassa. Ratkaisuissa ei hierrä tekniikan tai talouden puute vaan poliittisen tahdon luonteenlujuus. Muutoksia kuitenkin tapahtuu. Tynkkynen yritti itse vauhdittaa tuulivoiman edistämistä vuonan 2004 uutena kansanedustajana vaatimattomin seurauksin. Kun tänä syksynä on käsitelty ilmasto- ja energiastrategiaa, kilpailevat kansanedustajat yli puoluerajojen, kuka pystyy purkamaan eniten lisärakentamisen esteitä.

Pienen maailmanpelastusoppaan avulla jokainen voi jatkaa osaltaan maailmanpelastusta! Talkoisiin osallistuu jatkossa myös itse ilmastoritari Tynkkynen, joka ilmoittautui eurovaaliehdokkaaksi heti tilaisuuttamme seuraavana päivänä. Liekö Turun hengellä ollut vaikutusta asiaan!

http://www.turunseudunvihreat.fi/2013/12/11/ilmastoritari-maailman-pelastamisen-tositoimissa/