Yleinen

Lisää ytyä nuorisotyöttömyyden vähentämiseen, Turku!

Puhe valtuustossa 28.4.2014
Asukkaiden hyvinvointiohjelma – ohjelmakauden 2010-2013 raportointi

Raportit ovat olleet hyvin mielenkiintoista luettavaksi, sillä kohta pääsemme päättämään tulevien vusien strategisista ohjelmista. Monista tärkeistä asioista erityisesti hyvinvointiohjelmassa haluaisin nostaa tämän raportin tuloksista nyt yhden ihmisryhmän tikun nokkaan, pariksi minuutiksi evästykseksi meille valtuutetuille ohjelmatyön viimeistelyyn.

Nuoret

Turkulaisnuorten työttömyys on kasvussa. Työttömänä olleita alle 25-vuotiaita nuoria on ollut raportin mukaan kokoajan enemmän kuin ennen ja tämä on mainittu merkittäväksi poikkeamaksi asetettuihin tavoitteisiin nähden. Tavoitteessa on epäonnistuttu.

Mennään tähän päivään.

Tämän vuoden helmikuussa nuorisotyöttömiä oli 1898; lisäys edellisvuodesta 170 nuorta. Suunta ei siis ole parantunut ohjelman laatimisesta tähän päivään. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on ollut Turussa kasvussa vuodesta 2008 lähtien. Siis sen jälkeen kun muorisotakuu on tullut voimaan, on työttömyys lisääntynyt.

Raportin jälkeen pitää aina arvioida miksi on epäonnistuttu ja katsoa eteenpäin. Haluaisin että Turku olisi nuorisotakuun mallikaupunki. Nuorisotakuuseenhan sisältyy kaksi päälinjaa: työpaikat ja koulutuspaikat, ja koulutuspuolessa meillä onkin onnistuttu käsittääkseni todella hyvin verrattuna muihin isoihin kaupunkeihin. Mutta ongelma ehkä osittain tulee myös sitä kautta: on keskitytty nuorisotakuusta koulutustakuupuoleen.

Nuorisotakuun toteutumista Turussa ja seutukunnissa on tarkasteltu esimerkiksi tämän vuoden tammikuussa seminaarissa. 40 osallistujan joukossa ei kylläkään ollut yhtään työelämän edustajaa. Tai nuorta. Nuorisotakuuta toteutetaan virkamiehistä koostuvassa ohjausryhmässä, jonka jäsenet ovat myös arvioineet tammikuussa, että Turku on painottamassa nuorisotakuuta jo liikaakin koulutustakuuksi.

Nuorisotakuun ohjausryhmän ja elinkeinotoimen pitää ottaa vahvempi ote nuorisotyöttömyyden torjumiseen, ja tähän työhön varmasti onkin herätty. Vaikka me ei voida valtuustossa tai lautakunnissa nyt varsinaisesti pakottaa työnantajia palkkaamaan lisää nuoria, on tietysti aika paljon päätöksenteostakin kiinni.

Tulevissa hyvinvointi- ja kilpailukykyohjelmissa tulee näkyä nuorisotakuu kattavasti. Mutta tietysti myös toimeenpanossa, koska tästä raportista sen nyt näkee että tavoitteen asettaminen ei välttämättä johda niiden saavuttamiseen.

Koska nuorisotakuu nyt joka tapauksessa on koko kaupungin yhteinen hanke, niin kaupungin toimialoilla tulee myös miettiä, miten nuoria voitaisiin kaupungissa työllistää ja tarjota harjottelu- sekä kesätyöpaikkoja. Tästä kannattaa ottaa valtuutettujenkin vinkki mukaan sinne muihin kunnallisiin luottamustoimiin. Saattaa kuulostaa todella itsestään selvältä, mutta tällä hetkellä toimialat, myös suhteessa kokoonsa, eroavat nuorten työllistämisessä tosi paljon.