Yleinen

Europarlamentti ratkaisee aikamme suuren ilmastokriisin

Kuluva viikko on tärkeä maapallon ilmaston kannalta. Suomessa hallituksen energia- ja ilmastopoliittinen ministeriryhmä päätti esittää eduskunnalle ilmastolain säätämistä ja Euroopan tahto ilmastonsuojeluun määritetään sunnuntain eurovaaleissa.

Ilmastonmuutos voidaan vielä pysäyttää, jos toimimme yhdessä. Juuri maanosien rajat ylittävien ongelmien ratkaisuun tarvitsemme Euroopan unionia ja jäsenmaiden välistä yhteistyötä.

EU:lla on rahkeita ottaa kansainvälistä roolia. Jos valitsemme päättäjiksi määrätietoisia ilmastotyön edistäjiä, voimme osoittaa muulle maailmalle että otamme ilmastonmuutoksen vakavasti ja edellytämme sitä myös jokaiselta muulta.

Ei ole yhdentekevää, keitä mepeiksi valitaan, sillä Euroopan parlamentilla ja yksittäisillä osaavilla mepeillä on valtaa. Ilmastotalkoissa kukaan ei voi päästä helpolla, sillä jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu, nälkä ja kuivuus sekä äärimmäiset sääilmiöt eivät valtioiden rajoja tunne. Euroopan pitää tuoda saastuttajat samaan pöytään, siten teemme historiaa.

Maapallon lämpeneminen pitää arvioiden mukaan pysäyttää kahteen asteeseen ja se on vielä mahdollista, jos ryhdymme tositoimiin. Olemme kasvokkain katastrofin kanssa, jonka ensimmäisiä vaikutuksia olemme jo nähneet.

Nykytahdilla ilmasto lämpenee pahimmillaan viisi astetta vuosisadan loppuun mennessä. Suomalaisesta näkökulmasta ei ehkä kuulosta pahalta, mutta jo kahden asteen lämpeneminen aiheuttaa sukupuuton 20–40 prosenttia tunnetuista kasvi- ja eläinlajeista ja aiheuttaa miljardille ihmiselle vakavan vesipulan. Viiden asteen lämpeneminen olisi kohtalokasta.

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli (19.5.) ilmasto- ja ympäristöohjelman raporttia, jossa todettiin että Turun on mahdollista olla hiilineutraali vuonna 2030. Jos me pystymme tähän, eikö meidän pitäisi vaatia samaa EU:lta? Sekä itsemme, eurooppalaisten että maailman vuoksi.

Tulevilla sukupolvilla ei ole ääntä puhua elinympäristönsä säilyttämisen puolesta. Meillä on. Se, millaisen perinnön jätämme jälkeemme, on iso kysymys. Niin iso, että sen vuoksi kannattaa käyttää ääntään eurovaaleissa.