Yleinen

Näin juntataan: Toriparkki

Lokakuun viimeisenä maanantaina piti koittaa se ilta, kun istuva valtuusto ottaa Turussa kantaa Kauppatorin asemakaavaan, eli tuttavallisemmin toriparkkiin.

Ei koittanut.

Turun toriparkki on valtakunnallisesti kuuluisa tapaus. Ei ole ihme, että kohta kaksikymmentä vuotta valtuuston pöydällä pyörineestä hankkeesta uutisoitiin myös Lehtilehti-julkaisussa näkökulmasta Turku suunnittelee nyt Toriparkin rakentamista valtuuston pöydälle.

Toriparkkikeskustelu käy nyt kuumana: 28 valtuutettua, minä itse mukaan lukien, toivat syyskuussa valtuustoon aloitteen toriparkin käsittelystä. Kunnallisvaalit käytiin vuonna 2012 myös toriparkkiteemalla ja hanke puksuttaa eteenpäin ilman että nykypäättäjien sitoutumisesta tiedetään. Hankkeen kannatus olisi joka tapauksessa punnittu valtuustossa keväällä katusuunnitelmien valmistuttua. Pidän järkevämpänä että se väistämätön, valtuuston sitoutuminen, testataan nyt eikä joskus.

Toriparkin puolustajat ehtivät tässä välissä kutsumaan vastustajia vastuuttomaksi, lyhytnäköiseksi, jarruttelijoiksi sekä epäkunnioittaviksi valtuuston arvovaltaa ja demokratiaa kohtaan.

Maanantaina 27.10. toriparkkivaltuutetut vaativat ryhmäjohtajiensa suulla, ettei asiaa jätetä valtuustossa pöydälle, vaan päätös on tehtävä. Viivytys saa riittää. Illan esityslistan avasi Kokoomuksen Lasse Lindholmin valinta kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Lindholm peräänkuulutti linjapuheessaan että kaavoitushankkeita ei saa kaupungissa valituksin viivyttää.

Kellon lähestyessä iltaseitsemää ääni muuttui kellossa Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kattelus oli esittänyt ilman enempiä perusteluita toriparkin jättämistä päätettäväksi seuraavaan kokoukseen. SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Rosenlöf kannatti. Toriparkkilaisten laskelmat olivat juuri yllättäneet heidät itsensäkin: valtuuston kokoonpano oli niukalla enemmistöllä toriparkkivastainen. Toriparkki jäi pöydälle odottamaan suotuisampaa kokoonpanoa.

Selitys Kokoomuksen ja SDP:n pikaiselle mielenmuutokselle luettiin seuraavana päivänä Turun Sanomista: ”Ei oltu varmoja lopputuloksesta”.

Ei ole epäselvää, etteivätkö toriparkkipuolueet varmistaisi, että lopputuloksesta voidaan tänään olla varmoja. Junttauksen työkalupakkiin olemme kuluneena viikonloppuna päässeet vilkaisemaan niin ikään kaupungin ykkösmedian sivuilta. Toriparkkivastaisille valtuutetuille on suositeltu sanktion uhalla kokouksen jättämistä väliin, jotta oikeamieliset varajäsenet saadaan paikalle.

Tänä iltana näemme, kuinka moni Kokoomuksen ja SDP:n toriparkkivastaisista valtuutetuista osallistuu kokoukseen.
Odotan mielenkiinnolla illan valtuuston kokouksen kokoonpanoa. Toivon kovasti, että jokainen valtuutettu voi seisoa oman mielipiteensä takana, eikä seurata kokousta kotinäytöltä ryhmänjohtajansa painostuksesta.

Demokratian kunnioittamista on se, päätöksiä ei juntata omien valtuutettujen ja näiden äänestäjien yli itselle sopivaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *