Yleinen

Vihreä vappupuhe

Vihreä politiikka on aina tekijöidensä näköistä. Meistä jokainen painaa kädenjälkensä kaupunkiimme tavalla tai toisella. Turun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana tunnen olevani hyvin etuoikeutettu, kun saan juuri tässä ajassa ja juuri teidän kanssanne tehdä työtä kotikaupunkimme hyväksi. Ne ajat eivät ole helppoja, mutta niissä on toivon ja tulevaisuuden maku.

Minulta kysytään usein, mitä yhteistyötä nuoret valtuutetut tekevät yli puoluerajojen. Että mitkä kysymykset yhdistävät nimenomaan nuoria. Pahoittelut, mutta en ole tuntenut tuota viiteryhmää kovin kotoisaksi.

Enemmän kuin ikä, koulutustausta tai sukupuoli, yhdistää vihreä arvomaailma. Minulla on yleensä paljon enemmän yhteistä valtuustoryhmämme vanhimman jäsenen kanssa kuin toisten puolueiden nuorten valtuutettujen kanssa. Siitä tiedän olevani juuri oikeassa porukassa.

Vihreät eivät kysy, mitä voin tehdä itseni tai eturyhmäni puolesta. Vihreät kysyvät, mitä voin tehdä luonnon ja ilmaston puolesta. Pienituloisten ja heikompien. Tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja demokratian puolesta.

Rakkaat vihreät ystävät. Minua pyydettiin puhumaan Turun kunnallispoliittisesta tilanteesta. Tänä vappuaamuna olemme suurin piirtein kuluvan valtuustokauden puolivälissä. Summasimme viime vuodenvaihteessa tähänastiset saavutuksemme omassa puolivälikatsauksessamme. Olemme tehneet paljon, ja edistäneet vaaliohjelmamme tavoitteita. Mutta katsomme aina tulevaisuuteen ja vaadimme itseltämme vielä enemmän.

Seuraavat kaksi vuotta ovat merkittäviä sen kannalta, minkälaisena ja miten vahvasti vihreä kädenjälki painuu Turkuun tulevaisuudessa.

Lähiaikoina päätetään monta tärkeää asiaa: ratikan kohtalo selviää, toriparkin kuokka iskee maahan tai kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Rakennamme Skanssin ja Linnakaupungin asuinalueita, taistelemme saarten suurasutussuunnitelmia vastaan ja laitamme lisää paukkuja pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen. Yritämme uudistaa vanhuspalveluita ja lastensuojelua, rakennamme uusia kouluja ja Kupittaalle AMK-kampuksen,. Teemme tarkat suunnitelmat, jotta että Turku olisi hiilineutraali vuonna 2040. Painimme myös taloustilanteen kanssajayritämme tehdä rakenteellisia uudistuksia, jotka hillitsevät menoja. Tärkeistä peruspalveluista leikkaamista tahdomme välttää.

Odotamme jokseenkin malttamattomina myös sellaisen hallituksen muodostumista, joka uudistaisi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän sekä linjaisi selvät sävelet kuntauudistuksille. Toivomme, ettei kuntien tarvitsisi enää kärsiä hallituksen sekoilusta. Pääsemme toimeen, kun isojen uudistuksen suunta selviää.

Kaikki me olemme tulleet vihreisiin hieman eri syistä. Kaikki päättäneet tarttua toimeen jonkin asian puolesta. Edellä mainittujen yhteisten tavoitteiden lisäksi meitä kaikkia kantaa tärkeä tavoite, jonka tahtoisimme nähdä toteutuvan. Takaisin siis vihreään kädenjälkeen. Jokaisen käsi on vähän erilainen. Jokaisella valtuutetullamme on myös erilaisia intohimoja sen suhteen, minkä eteen politiikkaa tehdään:

  • sellaiset rakennusmääräykset ja paikallisen energiayhtiön palvelupaketit, että jokainen kotitalous voisi halutessaan helposti tuottaa aurinko- ja tuulienergiaa.
  • rappeutuvaa perusterveydenhuollon kehittäminen
  • perhetyöntekijöitä perheisiin, jotka eivät ole vielä lastensuojelun asiakkaita eli vanhanajan kodinhoitajat.
  • Turun tauti – korruption lopettaminen. Niin että Turussa kiinteistönomistajat, rakennusliikkeet sekä kaupan ja ravintola-alan keskusliikkeet eivät saisi rahan vastineeksi haluamansa laista kaavoitusta sekä kiinteistökauppoja. Että yksinomaan poliittisin perustein tehtävistä avustus- ja virkavalinnoista päästäisiin.
  • Ennaltaehkäisevä lapsiperheiden voimaanuttaminen, niin että jokaisella lapsella olisi turvallinen ja rakastettu olo.
  • työttömyyden vähentäminen. Erityisesti maahanmuuttajataustaisten, pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työllistymisen tukeminen

Vihreät eivät ole tulleet vain hoitamaan juoksevia asioita, vaan parantamaan maailmaa. Emme hoitamaan vaan kunnallispolitiikan lista-asioita, vaan visiomaan sitä kaupunkia, jonka tahdomme jälkeemme jättää.

Seuraavaksi suuntaamme kohti vuoden 2017 kunnallisvaaleja. Eduskuntavaaleissa kannatuksemme nousi edellisvaalien tulokseen nähden täällä 1,5 % ja useampi puolue kamppailee Turussa toiseksi suurimman paikasta. Sellainen Turku, jossa vihreä kädenjälki on toiseksi suurin, on hyvin mahdollinen. Vihreämpi Turku on todella lähellä. Sen aika on suorastaan nyt ja minun mielestäni sellainen tulevaisuus näyttää aika hyvältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *