Yleinen

Hyvinvointivaltion rippeet vatulointikorissa

Julkaistu Turkulaisessa 30.5.2015

Ennen vaaleja Alexander Stubb linjasi että koulutuksesta ei säästetä. Timo Soini uhosi, että pienituloisimmilta ei leikata. Juha Sipilä piti puheenvuoroja peruspalveluista ja lapsiperheiden asemasta.

Vaalien jälkeen kolmikko ryhtyi neuvottelemaan. Oli hyvä meininki, luottamuksen ilmapiiri jossa haaveiltiin avokonttorista. Hillotolppa lähestyi ja vatulointikori tyhjeni.Julkaistu

Mutta yksi luottamus särkyi kun hallitusohjelma ja säästölista tulivat julki.

Suomi kuntoon – talkoisiin piti osallistua eniten niiden, joilla on siihen varaa. Kaikkein eniten säästöt kohdistuvatkin lapsiperheisiin, työttömiin ja opiskelijoihin. Pienituloisimmat säästävät, kun hyvin toimeentulevien toivotaan osallistuvan talkoisiin. Vaalipuheet jäivät huhtikuun hulluiksi päiviksi. ”Se istuu oikeudentuntoon”, lupasi Keskusta vaalilaulussaan.

Jos jotakuta erityisen paljon nyt mätkitään, on hän opiskelija. Koulutukseen kohdistuvat säästöt ovat historiallisen suuret. Hallitus leikkaa koulutuksesta 600 miljoonaa samalla kun se kuitenkin ohjelmassaan linjaa koulutuksessa olevan maamme tulevaisuus. Opintotuesta leikataan viidennes. Tasa-arvoiset mahdollisuudet koulutukseen heikentyvät.

Myös kuntapäättäjä on ymmällään. Suursäästöt osuvat koulutuksen lisäksi terveyspalveluihin ja joukkoliikenteen rahoitukseen. Uudistuskorissa hallitus tarjoaa lisää ihmettelyn aihetta. Tulemme saamaan uuden lain, jonka puitteissa kunnat voivat käyttää omaa harkintaansa siinä, järjestävätkö he ja miten esimerkiksi kirjastotoimintaa, nuorisotoimea ja kulttuuripalveluita. Hallitus sysää priorisointivastuun kuntapäättäjille väljentämällä tehtävien järjestämisvastuuta ja ottamalla rahat pois.

Turussa painimme vielä viime hallituksen aiheuttamissa sopeuttamistalkoissa. Olemme säännöllisesti vääntäneet perusopetuksen luokkakokojen suuruudesta. Nykytila on säilynyt pitkälti koska valtio on myöntänyt luokkakokojen pienentämiseen erillisrahoitusta. Nyt tämä rahoitus on lakkautettu ja tasa-arvon tukemiseen kohdistuvaa rahaa pienennetään myös tuntuvasti. Kasvatus- ja opetuslautakunta kokousti keskiviikkona hallitusohjelman julkistuksen jälkeen masentuneissa tunnelmissa.

Mitä kunnat tekevät puun ja kuoren välissä? Turussa, kuten monissa muissakin suurissa kaupungeissa, voimasuhteet eivät noudattele eduskunnan päätöksentekovaltaa, sillä hallituspuolueilla ei ole kaupunginvaltuustossa enemmistöä.

Terveisiä avokonttoriin, ei istu minun oikeudentuntooni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *