Yleinen

Liikkuminen keskustassa voisi olla hauskempaa ja turvallisempaa

Posted

Parasta Turussa ovat tänä jouluna olleet upeat Satusillat. Teatterisillan kuusimetsään ja Kirjastosillan musiikkimaailmaan kävi tutustumassa arviolta 20 000 ihmistä ja vastaanotto on ollut ylistävä. Teatterisillalla ulvovien susien ääntä ja vaihtuvia värivaloja pysähtyi ihailemaan useana päivänä sillan täydeltä kaikenikäisiä ihmisiä. Sillan väkijoukossa helsinkiläinen ystäväni kysyi minulta ”Onko Turussa aina tällaista?” Ei ole, jouduin vastaamaan, mutta voisi olla. Monet Satusiltoja kiittäneet ovat kysyneet, voisiko kesälläkin olla tällaista?

Satusillat ovat erinomainen esimerkki siitä, miten kaupunkitilaa voidaan käyttää kekseliäästi ja tuottaa sitä kautta asukkaille upeita maksuttomia elämyksiä. Paikassa, jossa on suuri monipuolinen kaupunkitila, iso taiteilijayhteisö ja ammattikorkeakoulussa taidealan laadukasta opetusta, pystytään vaikka mihin.

Kaupunkitila kannattaa antaa kaupunkilaisten käyttöön. Hauska kaupunkitila, jossa tapahtuu ja voi kokea itse, kiinnostaa. Turvallinen kaupunkitila, jossa eri kulkumuodot on eriytetty omille väylilleen, taas mahdollistaa hauskemman kaupungin.

Turussa kävelijät ja pyöräilijät ovat valitettavasti joutuneet kokoajan enemmän vaaratilanteisiin erilaisten tapahtumien aikaan. Satusiltojen lisäksi jokirantaan vetää ihmisiä monet erilaiset markkinat, keskiaikaiset päivät ja joskus myös yllättävät pokemonjahdit. Kaupunkitilaa ja jokirantaa kannattaa tehdä jatkossakin hauskaksi, kiinnostavaksi ja kokemuksellista taidetta käyttäen. Samalla täytyy huolehtia siitä, että liikkuminen on kaikille turvallista.

Viime syksynä koettiin pieni edistysaskel jokirannan ruuhkaan, kun pyöräilijöille varattiin saaristolaismarkkinoiden ajaksi väylä Itäiseltä Rantakadulta. Pyöräily ansaitsisikin kulkumuotona omat väylänsä ja markkinavierailijat omansa. Olemme aivan liian monta vuotta ja aivan vailla järkevää syytä runnoneet näitä kahta kulkumuotoa samoille jokirannan sivuille.

Pysyvän pyöräväylän rakentaminen Itäiselle Rantakadulle olisi tähän hyvä ratkaisu. Kokeilu taas osoitti, että suurtapahtumien ajaksi voidaan tehdä väliaikaisesti ihan toimivia liikennejärjestelyitä. Jos ja toivottavasti kun upeille Satusilloille saadaan jatkoa myös muinakin vuodenaikoina, on väliaikaisen pyöräilyväylän varaaminen jollekin ydinkeskustan silloista tarpeellista.

Matkailusivusto Momondo listasi Turun juuri parhaiden kaupunkimatkakohteiden joukkoon vuonna 2017. Eiköhän luoda uusia Satusiltoja ja oteta titteli ilolla vastaan. Voimme maanitella Myllyn ja toriparkkien vetovoimaa loputtomiin, mutta Satusillat osoittavat hyvin sen, että Turun kannattaisi satsata omiin vahvuuksiin, kuten elämykselliseen jokirantaan eikä kopioida muiden kaupunkien konsepteja. 20 000 ihmistä on ainakin ollut tänä jouluna sitä mieltä.

Keskitytään siis omien erityispiirteidemme vaalimiseen.