Valtuustoaloitteet

Kaikki vaalikauden aloitteet!

Turun Sanomat julkaisi 26.1. laskelman kaupunginvaltuutettujen jättämistä aloitteista. Yllätyksekseni olen jaetulla toisella sijalla oman aloitetehtaani kanssa, hienoa! Aloitteet ovat kaupunginvaltuutetulle tärkeä juttu, sillä vain näin voi viedä aivan mitä tahansa omia ideoitaan viralliseen käsittelyyn.

Joskus aloitteet toteutuvat, joskus eivät ja joskus ne jäävät vuosikausiksi kiertämään kaupungin pöytälaatikkolimboon vastoin kaupungin omia käsittelyohjeita. Valtuutettujen näkemykset aloitteiden tekemisen järkevyydestä vaihtelee varsin paljon. On siis paikallaan listata tekemäni aloitteet ja katsoa, mitä niille on tapahtunut. Osa aloitteista on tehty yhteistyössä ja lisäksi olen raapustanut nimeni useisiin muiden valtuutettujen aloitteisiin. Tässä sellaisia, joissa olen itse ollut tekijäpuolella:

 

Nuorisovaltuuston edustuksesta kaupungin päätöksentekoelimissä.

Tämän aloitteen innottajana on ollut Turun nuorisovaltuusto, jonka kummivaltuutettuna toimin. Teimme aloitteen yhdessä muiden kummien kanssa, sillä nuorisovaltuusto on toistuvasti nostanut esiin, kuinka tärkeää olisi, että nuorisovaltuustolla olisi puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupungin lautakunnissa. Tällä hetkellä kukin lautakunta toimii asian suhteen miten tykkää. En ole kuullut vielä yhtään hyvää argumenttia siitä, miksi nuorille ei voisi antaa valtaa heitä koskevassa päätöksenteossa. Siksi aloite vauhdittamaan asiaa.

(Aloite on käsittelyssä, sille on päivätty määräajaksi toukokuu 2017.)

Eriarvoisuuden vähentäminen kouluissa

Hallitus on vähentänyt huomattavasti rahoitusta kunnille koulujen eriarvoisuuden purkamiseen. Määräraha on ollut tärkeä esimerkiksi avustajien palkkaamisessa ja laitteiston uusimisessa. Koska valtio on vetänyt hanat kiinni, tulee Turussa miettiä, miten voimme itse tilkitä vajetta. Sitä varten halusin että sivistystoimialalla selvitetään koulujen (asuinalueiden) eriarvoistumiskehitystä. Sinä päivänä, kun talous elpyy ja voimme satsata lisää koulutukseen, haluan että Turku jakaa kouluille omaa tasa-arvorahaa.

(Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esiteltiin koulujen tasa-arvotyötä sekä alueiden eroja toimeentulossa ja koulujen eroja oppimistuloksissa.)

Kaarinasta Turkuun Tom of Finlandin tie

Tom of Finlandin isä Touko Laaksonen on Suomen kuuluisimpia taiteilijoita. Laaksosen taide on auttanut vaikeina aikoina monia ja tekee sitä vielä nykypäivänä. Kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos, Tom of Finland vapautti. Suomen 100-vuotisjuhlan vuonna on hyvä paikka tuoda kaupungissa merkkihenkilöitämme tunnetuksi. Kaarinasta Turun kautta maailmalle lähtenyt Touko Laaksonen on sellainen.

(Aloite on käsitelty nimistötoimikunnassa, joka on löytänyt sopivan paikan! Asiasta neuvotellaan vielä nimen omistavien tahojen kanssa, joten enempää en voi paljastaa paikasta!)

Lisää kaupunkiviljelyä Turkuun

Vuonna 2016 kaupungin kaunistamisrahastosta päätettiin vuoden kohteeksi istutuslaatikoiden jakaminen turkulaisille. Laatikot vietiin käsistä ja koko kaupunkiviljelykesä oli jättimenestys! Tästä haluan pysyvän käytänteen. Kaupunkiviljely on iloinen asia!

(Aloitteen vastauksessa asiaan suhtauduttiin positiivisesti. Vielä en kuitenkaan tiedä, vakiintuuko toiminta.)

Hyötykasveja kaupungin viheralueille

Kaupungin lukuisia viheralueita hoidetaan säännöllisesti ja joka kesä saadaan puistoihin uusia istutuksia. Haluaisin, että istutuksia suunniteltaessa otettaisiin enemmän huomioon hyötykasvien lisääminen. Erityisesti tarvitaan lisää syötäviä kasveja kaikkien kerättäväksi ja näistä tiedon kerääminen kaupungin nettisivuille. Kaupungin avulla omenan syöminen suoraan puusta ja viinimarjojen kerääminen voi olla nidenkin ilo, joilla ei ole omaa pihaa.

(Vastauksessa ajatusta pidettiin hyvänä esitetyllä tavalla todettiin jo toimittavan. En tiedä, että syötäviä kasveja olisi Turussa lisätty.)

Paperittomien terveydenhuollon laajentaminen Turussa 

Teimme Kokoomuksen Lauri Katteluksen kanssa selvitysaloitteen paperittomien terveydenhuollon laajentamisesta Turussa. Halusimme, että kaikilla paperittomilla raskaanaolevilla naisilla sekä alle 18-vuotiailla on laajat oikeudet saada terveydenhoitoa.

(Aloitteemme poiki kiivaan keskustelun, kysymyksen  pohdiskelua mediassa sekä hyvinvointitoimialan vastauksen. Nostimme yhdessä laajennuksen talousarvioneuvotteluihin. Kaupunginvaltuusto päätti 2016 alkaen toisena kuntana Suomessa laajentaa paperittomien terveydenhoitopalveluita.)

Kulttuuri- ja liikuntaseteleitä kaupungin henkilöstölle

Kaupungin työntekijät saivat erilaisia etuja toimialasta riippuen. Mielestäni kaikilla kaupungin työntekijöillä pitää olla samat oikeudet ja kaikilla pitäisi olla kaupungin tukema mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja nauttia kulttuurista. Esitin sellaisen setelin käyttöönottoa, joka oikeuttaisi kaupungin omiin palveluihin. Suurelle henkilöstömäärälle tämä olisi hyvä alku ja kaupungin omat palvelut mahdollistamalla setelin arvo saadaan suuremmaksi kuin yritysten tarjoamiin seteleihin voitaisiin satsata.

(Seteli on nykyään käytössä kaikilla toimialoilla.)

Opiskelijoiden ja henkilöstön kuuleminen kouluverkosta päättäessä

Kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyssä on ollut koulujen sulkemisia, uusien perustamisia ja remonttien aikaisten väistötilojen valintoja. Halusimme Mikko Laaksosen kanssa, että sivistystoimialalla kuullaan opettajia ja opiskelijoita ennen päätöksentekoa, sillä heitähän asia koskee.

(Tämä aloite on käsitelty, mutta se se ei ole valitettavasti aiheuttanut muutoksia eikä osallistaminen ole vielä lisääntynyt.)

Mehiläispesien perustaminen kaupunkialueelle

Pölyttäjien katoaminen on kaupunkiekologian suuri ongelma. Samalla olen aina uskonut kivaan kaupunkiin. Sellainen olisi Turku, jossa perustettaisiin kaupunkialueelle paikallisen mehiläistenhoitoyhdistyksen kanssa mehiläispesiä. Akaa on julistautunut Suomen hunajapääkaupungiksi ja Lappeenrannassa tuotetaan jo kaupungin nimikkohunajaa. Mehiläispesillä kaikki voittaa, kuka ei haluaisi Turkuhunajaa?

(Tämä aloite on käsitelty, mutta se ei ole johtanut toimenpiteisiin. Kaikista aloitteista tämä on jäänyt vaivaamaan minua eniten, sillä näen kaupunkimehiläispesissä todella paljon ja monipuolisesti potentiaalia.)

Maksuton ehkäisy nuorille

Tein selvitysaloitteen maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta nuorille. Raumalta on aiheesta hyviä kokemuksia ja maksuttomalla ehkäisyllä olisi erityisesti nuorten kohdalla hyviä vaikutuksia, kuten ei-toivottujen raskauksien ja sukupuolitautien väheneminen. Nuorilla ei aina ole varaa ehkäisyyn tai kynnys hankkia sitä on psyykkisesti korkea.

(Hyvinvointiala ei nähnyt nuorten ilmaista ehkäisyä aiheellisena. Aihe ei ole kokonaan hautautunut, sillä monissa kaupungeissa nuorisojärjestöt tukevat asiaa ja Turussakin aiheesta on vireillä kuntalaisaloite.)

Kauppiaskadun kävelykatukokeilu

Helsingin kesässä Vaasankatu on rauhoitettu liikenteeltä kävelykaduksi. Ihastuimme Jukka Vornasen kanssa Vaasankadun kokeiluun ja totesimme, että Turussa kesäinen kävelykatukokeilu sopisi aivan loistavasti Kauppiaskadun pätkälle Eerikinkadun ja Linnankadun välille. Tässä olisi meille kesäkatu, joka täyttyisi ravintolaterasseista ja ihmisvilinästä.

(Aloite sai täystyrmäyksen, mikä harmittaa meitä suuresti. Vaikuttaa siltä, että autot voittivat ihmiset)

Avoimuutta lautakuntiin

Saara Ilvessalon kanssa teimme heti ensitöiksemme aloitteen lautakuntien avoimuuden lisäämisestä. Mielestämme kaupungissa voitaisiin aivan vaivatta velvoittaa kaikki lautakunnat pitämään säännöllisesti avoimia kokouksia. Edes yhden vuodessa, mikä olisi jo valtava avoimuusharppaus nykytilaan.

(Aloite ei ole johtanut toimenpiteisiin. Päätöksenteon avoimuutta lisäävät ehdotukset eivät taida olla kaikkien mielestä hyvä juttu. Itse olemme tahoillamme asiaa edistäneet: lukio- ja ammattiopetusjaostossa, jonka varapuheenjohtajana toimin, päätimme puheenjohtaja Mari-Elina Koivusalon kanssa esittää lautakunnalle avoimia kokouksia. Kaikki jäsenet ja viranhaltijat innostuivat ajatuksesta, ja tuumasta on ryhdytty jo toimeen.)

 

PS. Loppukauden ajaksi mielessäni on ainakin kaksi aihetta, jotka ansaitsevat edistämistä aloitteen muodossa. Lisäideoita otan myös mielelläni vastaan!