Niina Ratilainen


Lämpimämpää politiikkaa ja viileämpää ilmastoa

Vihreillä on eduskuntavaaleissa suuri tehtävä – tule mukaamme vaalikampanjaan!

Huhtikuussa 2019 päätetään, milla arvoilla Suomi viedään 2020-luvulle. Eduskuntavaalit käydään tilanteessa, jossa populismi ja äärioikeisto vahvistuu Euroopassa. Kansainväliset asiat ovat lähellä meitä, sillä eurooppalaiset arvot yhdenvertaisuudesta, kansainvälisyydestä ja demokratiasta eivät enää ole itsestäänselvyyksiä. Ilmastokatastrofi on ollut totta globaalissa etelässä jo vuosien ajan. Tänä vuonna ilmastonmuutos on myös tuntunut Itämeren rannoilla, ja kohtaamme ennennäkemättömiä sääilmiöitä, metsäpaloja, rehevöitymistä ja satojen pilaantumista.

Niin kauan kuin on toivoa, on mahdollisuuksia.

Ilmastonmuutos voidaan viedä torjua. Tarvitaan vain päättäjiä, jotka eivät anna periksi saastuttavien yritysten ja lobbareiden paineessa. Jotka sanovat metsien hakkuulle: ei käy. Tarvitaan poliitikkoja, jotka uskaltavat uudistaa maataloustukia sellaisiksi, jonka ensisijainen tarkoitus ei ole laajentaa tuotantoa vaan tehdä ruoantuotannosta ympäristön kannalta kestävää.

Hyvinvointivaltio voi pelastua. Tarvitaan vain päättäjiä, jotka näkevät ihmisissä mahdollisuuksia, eivät aktiivimallein rangaistavia epäonnistujia. Tarvitaan se sama henki, jolla sotien jälkeen laajennettiin peruskoulu kaikkien perheiden lasten ulottuville. 2000-luvun peruskoulu-uudistus on sosiaali- terveydenhuollon uudistus, jossa halutaan tasata hyvinvointieroja – jossa kaikilla on varaa hyvään hoitoon. 2000-luvun peruskoulu-uudistuson perustulo, jossa jokainen suomalainen saa minimiturvan, eikä kukaan enää huku vaikean sosiaaliturvajärjestelmämme loukkuihin ja jätä toimeentuloa hakematta, kun omat voimat ei enää riitä.

Tasa-arvo voi taas mennä eteenpäin. Tarvitaan vain ihmisiä, jotka uskaltavat olla feministejä sekä puheiden että tekojen tasolla. Tarvitaan puolueita, jotka sanovat, että perhevapaauudistus pitää tehdä niin, että isät saavat enemmän aikaa huolehtia pienistä lapsista ja siten, että nuoret naiset ovat työelämässä mahdollisuusm eivät riski.

Tarvitaan fiksuja uudistuksia ja satsauksia niihin asioihin, joissa Suomi menestyy tulevaisuudessa. Tarvitaan suuri rahoituspaketti raideliikenteen levittämiseen ja nopeuttamiseen. Ja viimeisenä: tarvitaan uskonpalautus koulutukseen. Suomesta muuttaa ennennäkemättömän paljon tutkijoita ulkomaille, sillä tutkimuksesta ja koulutuksesta on leikattu liikaa. Me menestymme osaamisella ja sivistyksellä, emme halvoilla raaka-aineilla. Siksi koulutukseen pitää nyt satsata. Hallitusten paremmuutta ei pitäisi mitata sillä, kuka on tehnyt eniten reformeja. Uudistukset ovat tärkeitä, mutta kouluissa ansaitaan muös työrauhaa jatkuvien reformien sijaan. Meillä on osaamista ja se osaaminen on ihmisissä.

Tarvitaan vain päättäjiä, jotka luottavat ihmisiin.


Olen ehdolla eduskuntavaaleissa Varsinais-Suomen vihreiden listalla. Teemme kevään suurimman, vaikuttavimman ja hauskimman vaalikampanjam ja juuri sinä olet tervetullut mukaan! Laita viestiä minulle tai kampanjapäällikölleni Lotta Aarikalle – tehdään yhdessä tästä maasta vielä parempi.

http://www.niinaratilainen.fi/ota-yhteytta/