Yleinen

Pariisista Katowiceen – YK:n ilmastokokouksen kohtalonhetket ovat käsillä

Puolan Katowicessa monta tuhatta ihmistä osoitti eilen mieltään kiireellisten ja järeiden ilmastopäätösten puolesta. Viikko sitten alkanyt YK:n ilmastokokous kääntyy nyt vaiheeseen, jossa toisella viikolla kokoukseen saapuu maailman valtioiden poliittiset johtajat sopimaan Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamisesta.

Vuonna 2015 osallistuin Pariisin ilmastokokouksen mielenosoituksiin ja kansalaisjärjestöjen tempauksiin osana samaa joukkoa. Tuona päivänä mietin tuntemaani Bangladeshilaista naista, joka on omistautunut järjestönsä kautta auttamaan perheitä, jotka joutuvat antamaan tyttärensä naimisiin lapsena, sillä tulvat ovat vieneet kodin jo kolmesti. Tapasin amerikkalaisen pariskunnan, jotka tulivat Pariisiin, sillä he ovat omistautuneet eläkeiällä kansalaisliikkeeseen, joka vaatii poliitikoilta ilmastotekoja.

Kokouksen lopussa järjestetyn suurmielenosoituksen aikana saapui tieto, että valtiot ovat tehneet ilmastosopimuksen, jossa pyritään rajoittamaan lämpeneminen 1,5 asteeseen. Uutinen otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein: oli historiallista, upeaa ja käsittämättömän arvokasta, että oli tehty ensimmäinen globaali ilmastosopimus. Samalla pelkäsimme, sillä Pariisissa sovittiin tavoittesta, mutta keinoista tavoitteen saavuttamiseen ei päästy vielä eteenpäin.

 

Viime vuonna osallistuin YKn ilmastokokoukseen Bonnissa osana Euroopan Vihreiden nuorten delegaatiota. Tuossa kokouksessa hiottiin maiden päästövähennysten tasoa, yritettiin luoda paineita nopeille ilmastoteoille ennen vuotta 2020, riideltiin siitä, kenen kuuluu rahoittaa ilmastotoimet ja päästiin hitaasti eteenpäin Pariisin sopimuksen toimeenpanossa. Erityisen mielenpainuvaa oli eteläisten saarivaltioiden kuten Fijin edustajien koskettavat pyynnöt suuressa salissa, että kaikki tekisivät enemmän ja nopeammin, jotta heidän maansa ei jää veden alle.

Moni asia edistyy joka vuosi ja se kaikki on askel oikeaan suuntaan. Kaikki ei kuitenkaan ole ilmastokokouksissakaan yksimielistä hyrinää, vaikka näin ensin ajattelisi. Siitä johtuvat vaikeudet saada aikaan enemmän. On maita, jotka yrittävät neliraajajarruttaa yksityiskohdissa. On Euroopan valtioita, jotka tykkäävät olla muuta maailmaa edistyksellisempiä ilmastopolitiikassa, mutta eivät sulje hiilikaivoksiaan ja alkavat nikotella, kun puhutaan siitä lupauksen täyttämisestä, jonka vauraat valtiot ovat antaneet kehitysmaiden ilmastorahastoa kohtaan. Yhdysvallat taas lanseerasi Bonnin kokouksessa 2017 käsitteen ”clean coal”, jolla hiilenkäyttöä päästiin vielä promoamaan tässä asjassa.

Kaikki tietävät mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Ei ole enää lainkaan epäselvää, kuinka nopeasti ja millainen täyskäännös täytyisi tehdä fossiilisessa taloudessa, jotta pahimmat tuhot voidaan välttää. Kaikki tuntevat keinot, jotka täytyy ottaa käyttöön. Lepsu ilmastopolitiikka on siksi valinta.

Katowicen ilmastomarssilla moni käytti hengityssuojaimia, sillä ilmastokokousta isännöivän hiilimaa Puolan ilmanlaatu on välillä jo huonompi kuin Pekingissä. Ensi viikko on tärkeä, todella tärkeä sen kannalta, onnistutaanko Pariisin ilmastosopimuksessa. Pariisin ihme vuonna 2015 pitää tapahtua uudelleen joka vuosi. Sen pitää tapahtua myös kaikkialla. Tällä hetkellä annetut päästösitoumukset eivät ole lähelläkään sitä, että Pariisin tavoitteet toteutuvat. Ensi viikko on ratkaiseva tulevaisuuden kannalta.

Kaikilla suomalaisilla on tässä iso rooli, sillä me asumme maassa, jossa jokainen voi käyttää ääntään kansallisissa ja europarlamenttivaaleissa ja olla vaikka joka päivä mutkattomasti yhteydessä edustajiin ja tiedotusvälineisiin ja kysyä, miten sinä aiot torjua ilmastonmuutosta. Me emme joudu vankilaan, jos marssimme kaduilla ilmaston vuoksi. Moni maailmalla joutuu, Meillä on vahva oikeus ja mahdollisuus käyttää kansalaisyhteiskunnassa ääntä.

Jos Katowicen kokouksen seuranta kiinnostaa, kannattaa tutustua sivustoon http://climatetracker.org/news/
Climate Tracker kokoaa yhteen kokoukseen osallistuvat ilmastotoimittajat ympäri maailman ja raportoi totuudenmukaisesti joka päivä ilmastokokousten tapahtumista.

Terveisiä Katowiceen, me odotamme tuloksia, emmekä lakkaa koskaan vaatimasta enemmän, sillä ilmastonmuutoksen t orjuminen on tämän ajan suurin haaste.