Yleinen

Toivo on nuorissa

Ympäri maailman lapset ja nuoret ovat olleet 15.3. ilmastolakossa. Ilmastolakkoon kokoontui myös Turussa pari sataa koululaista ja opiskelijaa. Nuoret ovat huolissaan. Osa heistä on vihaisia. Heillä on myös toivoa., siksi he toimivat. ”Haluan, että planeetta pelastetaan” vastasi pieni tyttö kun kysyin, miksi hän tuli ilmastolakkoon kylttinsä kanssa. ”Aikuiset eivät tee tarpeeksi, siksi meidän pitää”, vastasi toinen.

En halua elää maailmassa, jossa lapset joutuvat menemään koululakkoon aikuisten päätösten takia. Sain puhua tänään ilmastolakossa ja valitsin puhua toivosta sekä siitä, että nuoria tarvitaan ja nuoria kuullaan.

”Nyt on pakko pelastaa korallit ja jääkarhut. Nyt on pakko estää merenpinnan nousu ja hurrikaanien voimistuminen. On pakko vähentää päästöjä ja torjua ilmastonmuutos.

Meillä on vielä aikaa toimia, mutta sitä ei ole paljon. Ilmastonmuutos pitää torjua 2020-luvulla ja päätösten aika on nyt. On tämän maan aikuisten ja meidän päättäjien tehtävä varmistaa, että lapsilla on tällä planeetalla tulevaisuus. Me ei olla onnistutta tässä, emmekä tee tarpeeksi. Se suunta pitää muuttaa nyt.

Päästöjä pitää vähentää aivan kaikessa ja eduskuntavaaleista pitää tehdä ilmastovaalit. Kun 2040-luvun lapset kysyy, mitä me teimme pysäyttääksemme ilmakehän lämpenemisen, meidän pitää voida vastata: kaikkemme.

Tämä on mahdollista ja vielä on toivioa. Se on teidän ansiotanne. Ilmastolakot ympäri maailman antavat meille voimia vaatia parempaa ilmastopolitiikkaa. Ilmastolakkojen ansiosta moni aikuinen miettii, että enemmän pitäisi tehdä.

Ilmastolakkoilijat ovat muuttaneet jo nyt maailmaa. Kukaan ei ole liian yksin, liian pieni tai liian nuori saamaan aikaan muutosta. Sen ovat ilmastolakot opettaneet.

Kiitos että olette täällä tänään, kiitos että toimitte. Te olette tämän kaupungin Greta Thunbergeja ja tämän ajan supersankareita. Maailma muuttuu, koska te muutatte sitä”.