Yleinen

Vihreillä on eduskuntavaaleissa suuri tehtävä – tule mukaamme tekemään muutosta!

Tämän vuoden huhtikuussa päätetään, millä arvoilla Suomi viedään 2020-luvulle. Eduskuntavaalit käydään tilanteessa, jossa populismi ja äärioikeisto ovat vahvistuneet Euroopassa. Kansainväliset asiat ovat lähellä meitä, sillä eurooppalaiset arvot yhdenvertaisuudesta, kansainvälisyydestä ja demokratiasta eivät enää ole itsestäänselvyyksiä. Ilmastokatastrofi on ollut totta globaalissa etelässä jo vuosien ajan. Meillä ilmastonmuutos on myös tuntunut Itämeren rannoilla ja olemme kokeneet ennennäkemättömän voimakkaita sääilmiöitä, metsäpaloja, rehevöitymistä ja satojen pilaantumista. Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin tuoreen selvityksen mukaan maailman 3,8 miljardin köyhimmän ihmisen omaisuus on vuonna 2018 laskenut 11 prosentilla.

Köyhyys, rasismi ja ilmastonmuutos voidaan torjua, Niin kauan kuin on keinot ratkaista ongelmia, on toivoa ja mahdollisuuksia.

Siksi nyt on kysymys siitä, millaisilla keinoilla vahvistetaan hyvinvointiyhteiskuntaa, torjutaan globaalia ilmastokriisiä ja vahvistetaan eurooppalaisia arvoja.

Ilmastonmuutos voidaan viedä torjua. Tarvitaan vain ihmisiä, jotka eivät anna periksi saastuttavien yritysten ja lobbareiden paineessa. Jotka sanovat metsien hakkuutavoitetiden lisäämiselle: ei käy. Tarvitaan uskallusta uudistaa maatalouspolitiikkaa niin, että ensisijainen tarkoitus ei ole laajentaa tehotuotantoa vaan tehdä ruoantuotannosta ympäristön kannalta kestävämpää.

Hyvinvointivaltio voi pelastua. Tarvitaan vain politiikkaa, jossa nähdään ihmisissä mahdollisuuksia, eikä aktiivimallilla rangaistavia epäonnistumisia. Tarvitaan sitä samaa halua uudistaa kestävästä, jolla tässä maassa laajennettiin peruskoulu kaikkien perheiden lasten ulottuville ja rakennettiin neuvolajärjestelmää. 2000-luvun peruskoulu-uudistus on sosiaali- terveydenhuollon muutos, jossa halutaan tasata hyvinvointieroja – jossa kaikilla on varaa hyvään hoitoon. 2000-luvun peruskoulu-uudistus on perustulo, jossa jokainen suomalainen saa minimiturvan, eikä kukaan enää huku vaikean sosiaaliturvajärjestelmämme loukkuihin ja jätä toimeentuloa hakematta, kun omat voimat ei riitä. Jossa nylypäivän nuoret aikuiset, jotka ovat kasvaneet määräaikaisuuksien ja pätkätöiden maailmaan, uskaltavat ottaa kaikkia työtarjouksia vastaan, koska työn tekeminen on aina kannattavaa.

Tasa-arvo voi mennä eteenpäin. Tarvitaan vain ihmisiä, jotka uskaltavat olla feministejä sekä puheiden että tekojen tasolla. Tarvitaan puolueita, jotka sanovat, että perhevapaauudistus pitää tehdä niin, että isät saavat enemmän aikaa huolehtia pienistä lapsista ja siten, että nuoret naiset eivät ole työnantajalle riski. Yhdenvertainen yhteiskunta lisää kaikkien hyvinvointia. Kun kaikki ovat muun muassa kielestä, kansallisuudesta, toimintakyvystä ja sukupuolisista ominaisuuksista riippumatta  yhdenvertaisia, on Suomessa vähemmän poissulkemista. Meidän kannattaa vahvistaa vieraskieisten lasten osallistumista varhaiskasvatukseen, toisen polven maahanmuuttajanuorten kouluttautumista yliopistoissa ja kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuuksia saada töitä.

Tarvitaan valintoja, jotka edustavat tulevaa maailmaa, ei mennyttä teollisuuden kulta-aikaa tai tasa-arvokäsitystä. Ei ole vaikeaa satsata niihin asioihin, joissa Suomi menestyy tulevaisuudessa. Tarvitaan suuri rahoituspaketti raideliikenteen levittämiseen ja nopeuttamiseen. Tarvitaan ilmastotavoitteita, jotka kannustavat kehittämään puhdasta teknologiaa. Tarvitaan suuri uskonpalautus koulutukseen ja suomalaisten koulutustason nosto. Suomesta muuttaa ennennäkemättömän paljon tutkijoita ulkomaille, sillä tutkimuksesta ja koulutuksesta on leikattu liikaa. Me menestymme osaamisella ja sivistyksellä, emme halvoilla raaka-aineilla. Meillä on osaamista ja se osaaminen on ihmisissä.

Tarvitaan politiikkaa, joka luottaa ihmisiin.


Olen ehdolla eduskuntavaaleissa Varsinais-Suomen vihreiden listalla. Teemme kevään suurimman, vaikuttavimman ja hauskimman vaalikampanjam ja juuri sinä olet tervetullut mukaan! Laita viestiä minulle tai kampanjapäällikölleni Lotta Aarikalle – tehdään yhdessä tästä maasta vielä parempi.

http://www.niinaratilainen.fi/ota-yhteytta/