Yleinen

Fredrika Runebergin elämäntyö näkyväksi ja eläväksi Turkuun

Valtuustoaloite tammikuussa 2021

Suomen vanhimpana kaupunkina Turku on ollut kotipaikka usealle historian merkittävälle henkilölle. Historiallisesti merkittävän elämäntyön tehneitä naisia ei ole kaupungin aiempina aikoina huomioitu yhtä kattavasti kuin miesten. Usein vasta viime vuosikymmeninä on tutkittu tarkemmin merkittävien naisten elämään, työhön, aikaansaannoksiin ja vaikutuksiin yhteiskunnan kehityksessä.

Yksi tällainen nainen on Fredrika Runeberg (os.Tengström). Fredrika Runeberg oli Suomen ensimmäisiä romaanikirjailijoita, naisten oikeuksien puolustaja ja maamme ensimmäinen toimittajana työskennellyt nainen. Esimerkiksi Turun Sanomat julkaisi joulukuussa 2020 laajan artikkelin Fredrika Runebergin elämästä. Taustatyönä on käyty läpi Fredrika Runebergin arkistoituja julkaisemattomia käsikirjoituksia.

Tengström asui lapsuus- ja nuoruusvuotensa Turun luostarikorttelissa, jonka välittömään läheisyyteen syntyi Runebergin 200-vuotispäivänä Jan-Erik Anderssonin teos. Teos valmistui Matti Koivurinnan säätiön johdolla ja ruotsinkielisten säätiöiden tuella. Runebergin puisto, joka myös Liljan puistona tunnetaan, sijaitsee myös alueella.

Runebergin kotitalo tuhoutui Turun palossa, mihin saakka huomattava osa Fredrika Runebergin elämästä hänen kotikaupunkinsa on Turku. 

Fredrika Runeberg näkyy erityisesti hänen muissa kotikaupungeissaan – Paraisilla ja Porvoossa. Porvoon keskustassa on sijainnut vuodesta 2004 lähtien Fredrikan puisto, jonka kasvillisuuteen on valikoitunut kasveja Fredrika Runebergin puutarhasta ja hänen lempikasvejaan. Puistoon on sijoitettu myös Fredrika Runebergin patsas.

Esitän, että Turku pohtii, millä tavoin Turku ja turkulaisuus Fredrika Runebergin elämässä voidaan pitää esillä kaupungissa nykyistä paremmin. Turussa on nimetty katuja ja maamerkkejä sekä rakennettu patsaita lähinnä tunnettujen miesten nimiin. Turun on aika ottaa ylpeää omistajuutta merkittävien turkulaisten naisten historiasta ja tuota Suomen vanhimman kaupungin kaupunkikuvassa esiin historiaa tasa-arvoisesti. Fredrika Runebergin merkitystä voi muistaa esimerkiksi Fredrikankadulla, Runebergin puiston uudella suunnittelulla, maamerkillä tai muulla sopivalla tavalla. Valtuustoaloitteen pohjalta voidaan käynnistää suunnittelu kaupungin sisällä, osallistamalla Turun historian naisia tutkineita tai järjestämällä avoimen ideakilpailun Fredrika Runebergin kunniaksi.