Yleinen

Asunnottomista pitää huolehtia koronatoimien aikana

Asunnottomat ihmiset ovat olleet erittäin vaikeassa tilanteessa koko koronapandemian ajan. Rajoitustoimet ovat sulkeneet julkisia tiloja enemmän ja vähemmän jo vuoden ajan. Takana on erittäin kylmä talvi, jolloin kirjastot ovat olleet kiinni, asunnottomien päivätoimintaa minimoitu ja kauppakeskuksissa oleskelua kielletty. 

Turussa asunnottomille päiväpalveluita tarjoavat kaupungin toimesta Sirkkalan päiväkeskus ja kolmannella sektorilla monet yhdistykset. Sirkkalan päiväkeskukseen otetaan kerrallaan 10 asiakasta. Aamiaisella ja lounaalla ruokailuaika on 20 min/hlö ja päiväkeskustoiminnassa voi käyttää pyykkihuoltoa, vaatevarastoa, suihkua, tietokonetta yms. ma-to klo 13:30-15:30. Niin ikään päihderiippuvaisille tarkoitetun Sillankorvan tilapäismajoituksen paikkaluku on rajattu yhteensä 20 asiakaspaikkaan. Sillakorva on auki koko päivän, eikä yhtään asiakasta ole hyvinvointitoimialan mukaan käännytetty joulu- ja marraskuussa 2020 sekä tammikuussa 2021.

Paperittomien kaupungin järjestämässä hätämajoituksessa on ainoastaan yöaikaista aukioloa. Majoitus on kiinni klo 10-17. Kaupungin palvelut paperittomien oleskeluun koskee nimenomaan päiväajan ulkopuolista majoitusta. Valkonauha ry järjestää päiväkeskustoimintaa. Hätämajoituksen käyttäjiä on kaupungin tietojen mukaan ollut vähän. Kolmannen sektorin toimijoista moni on joutunut sulkemaan palvelunsa kokonaan, viimeisimpänä päivätoimintaa ja edusllisia aterioita tarjoavat A-kilta ja Varissuon Työ ja Toiminta.

Aran marraskuussa tekemässä asunnottomuuskartoituksessa asunnottomuus on Turussa vähentynyt. Vuonna 2020 Turussa oli 384 asunnotonta, mikä oli 49 vähemmän kuin vuonna 2019. Turussa on tehty hyvää työtä asunnottomuuden vähentämisessä. Paperittomien kanssa työskentelevien vapaaehtoisten mukaan Turussa voi olla satoja paperittomia ihmisiä.

Etenkin koronarajoitusten suljettua julkisia sisätiloja on turkulaisten ja Turussa oleskelevien asunnottomien tilanne vaikeutunut hyvin paljon. Siksi tein valtuustossa seuraavan aloitteen:

  • Paperittomille ihmisille varmistetaan ympärivuorokautinen mahdollisuus oleskeluun sisätiloissa kaupungin toimesta, tehden yhteistyötä järjestöjen kanssa.
  • Asunnottomien palveluiden aukioloaikoja laajennataan Tampereen tapaan, jossa korona-aikaan on reagoitu jopa pidentämällä joitain päiväkeskusten aukioloaikoja.
  • Asunnottomien palveluita järjestävän kolmannen sektorin toimijoiden kanssa haetaan yhdessä ratkaisuja, joilla poikkeusajan jatkuessa pystytään järjestämään päivätoimintaa.