Yleinen

Aloite vuoden vapaaehtoistoimijan valinnaksi Turussa

Turussa valitaan kaupungin ja yhteistyökumppaneiden kesken vuoden turkulainen, vuoden uusturkulainen sekä vuoden monikuttuurisuusteko. Esitin valtuustolle aloitteessani, että Turku alkaa valita myös vuoden vapaaehtoistoimijan.

Koronavuosi on entisestään korostanut, miten tärkeää on vapaaehtoistyö, järjestöjen toiminta ja kaikkinainen kolmannen sektorin työ. Vuoden vapaaehtoistoimijan valinta lisäisi vapaaehtoistyön saamaa arvostusta Turussa ja tekisi turkulaisia vapaaehtoistoimijoita kaupunkilaisille tutummaksi. Vapaaehtoistoiminta on nimensä mukaisesti työtä, josta ei saa riittävästi kiitosta ja joka ylipäätään on olemassa ihmisten tunteman solidaarisuuden vuoksi. Olisi tärkeää, että kaupunki nostaisi esiin vuosittain vapaaehtoistoimintaa, jolla ei välttämättä ole aikaa tai mahdollisuuksia nostaa itse toimintaansa kaupunkilaisten laajempaan tietoon.

Koronapandemian vuoksi vapaaehtoistoimintaa on jäänyt pitkälle tauolle. Nyt on hyvä hetki aloittaa uusi turkulainen perinne vapaaehtoistoiminnan kiittämisessä. Vuoden vapaaehtoistoimijan valinta on hyvä tehdä niin, että kaupunkilaiset voivat sekä ehdottaa että äänestää yksittäisiä merkittäviä vapaaehtoisten tekoja tai pitkän linjan vapaaehtoistyön toimijoita, jotka ovat tehneet tärkeää työtä turkulaisten hyväksi.

Meillä kaikilla on kokemus järjestöstä, joka antoi meille merkitystä vapaa-aikaan ja opetti tärkeitä taitoja. Olemme kokeneet uutta tai saaneet tukea kolmannen sektorin toimijoilta. Tai olemme katselleet ihaillen vierestä, kun joukko ihmisiä kerääntyy kampanjoimaan yhteisen asian puolesta.

Tätä työtä kannattaa nostaa esiin, kiittää ja juhlia. Vähintään kerran vuodessa.