Yleinen

Poliittiset nuorisojärjestöt kannustavat nuoria verenluovuttajiksi

Kannanotto 10.2.2012

Vuosi sitten Lounais-Suomen ja Turun Demarinuoret sekä Vihreät nuoret ja opiskelijat järjestivät ystävänpäivän verenluovutustempauksen, jotta nuoret muistaisivat verenluovutuksen tärkeyden. Ystävänpäivän ollessa taas ovella, on syytä muistuttaa, että jo yksi luovutuskerta auttaa useampaa ihmistä.

Verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti lisää. Tyypillinen verenluovuttaja on keski-ikäinen, ja koska luovuttamisen yläikäraja on 65 vuotta, ovat monet aktiiviset verenluovuttajat jäämässä pois. Tämän takia on erittäin tärkeää, että nuoret ottavat tavaksi käydä säännöllisesti verenluovutuksessa. Esimerkiksi alle 30-vuotiaiden miesten osuus verenluovuttajista on reilusti pienempi kuin heidän suhteellinen osuutensa väestöstä. Säännöllisesti luovuttavia tarvitaan turvaamaan verivalmisteiden riittävyys kaikkina aikoina. Jos nyt kerran vuodessa luovuttavat luovuttaisivat kahdesti vuodessa, saataisiin väestön ikääntymisestä aiheutuva verenluovuttajien tarpeen lisääntyminen kompensoitua.

Kaikki halukkaat eivät kuitenkaan voi luovuttaa verta. Edelleen on huolestuttavaa, että nykyinen verenluovutuskäytäntö on perusteettomasti syrjivä. Yksikin miesten välinen seksuaalikontakti, vaikka olisi koko elämänsä elänyt parisuhteessa saman partnerin kanssa, estää verenluovutuksen loppuelämäksi. Tämä sulkee tutkimuksesta riippuen 10–30% terveistä miehistä verenluovutusoikeuden ulkopuolelle. Heteroseksiä harjoittavilla uuden seksisuhteen aloittaminen johtaa neljän kuukauden verenluovutuskarenssiin.

Varoaika perustuu siihen, etteivät tuoreet infektiot näy seulontatesteissä. Homoseksistä tarttunut HIV-infektio näkyy kuitenkin samalla tavalla testeissä neljän kuukauden jälkeen. Lisäksi kaikki luovutettu veri testataan, luovuttajasta riippumatta. Homojen verenluovutuskielto paitsi estää monia halukkaita luovuttamasta, myös leimaa homoseksuaaleja syrjivästi. Tasa-arvoisessa Suomessa pitäisi kaikkien terveiden halukkaiden voida ojentaa kätensä ja luovuttaa – seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Petra Peltonen
Lounais-Suomen Demarinuoret

Tiina Helminen
Turun Demarinuoret

Niina Ratilainen ja Jukka Vornanen
Turun vihreät nuoret ja opiskelijat

Turun ja Lounais-Suomen Demarinuoret sekä Turun vihreät nuoret ja opiskelijat kehottavat kaikkia luovuttamaan verta ystävänpäivän kunniaksi 14.2. Lisätietoa verenluovutuksesta ja luovutuspaikoista saa veripalvelun nettisivuilta.