Yleinen

Meilläkö maksuton koulutus?

No ei ole.

Suomi on vielä yksi niitä harvoja maita, jossa korkeakoulutus on maksutonta, ettei opiskelijan tarvitse maksaa lukukausimaksua koulutuksestaan vaan tämä yhteinen hyvä kustannetaan verovaroin. On mielestäni oikeudenmukaista, että jokainen voi kouluttautua niin pitkälle kuin rahkeet riittää ja haluamaansa ammattiin riippumatta siitä, millainen taloudellinen tilanne perheellä on.

Maksuttomuushan ei toteudu ollenkaan täysin ja kaikkein heikointa se on toisella asteella: siis lukioissa ja ammattikouluissa. Koko lukion aikaisista oppikirjoista joutuu pulittamaan uutena ostettaessa yli 1000 euroa. Ja uutenahan on ostettava, koska kustantajat uusivat kirjoja tiheään tahtiin, vaikka luulisi ettei solubiologian perusteet ihan vuosittain mene uusiksi.

Tilanne on vaikea myös ammatillisen koulutuksen puolella, jossa alasta riippuen on oppikirjahankintojen lisäksi paljon ammattialan välineistöä kokkiveitsistä laboratoriotarvikkeisiin, mitkä maksavat rahaa. Nämä ovat isoja investointeja monissa perheissä.

Tänä viikonloppuna tempaistaan Helsingissä vuoden työ yhdessä viikonlopussa. Nykyisin oppikirjoja ei voi muokata, vaan ne tehdään aina uudestaan. Työ kestää vuoden. Järkeä?

Kun matematiikan osaajat: tutkijat, opettajat ja opiskelijat kokoontuvat yhteen paikkaan Oppikirjamaratoniin ja tekevät avoimen lisenssin oppikirjan matikan ykköskurssille. Siis oppikirjan, jota kenellä tahansa on oikeus kopioida ja muokata kirjaa vapaasti.

Oppikirjamaraton on loistava avaus järjettömään oppikirjaralliin. Asiat muuttuvat kun niitä muutetaan. Vaaditaan yhdessä oikeasti maksutonta koulutusta ja järjellistä toimintaa oppikirjarumbaan. Näitä lisää!

Oppikirjamaraton facebookissa: http://www.facebook.com/oppikirjamaraton