Yleinen

Terveydenhuolto parempaan jamaan

Tänä syksynä valmistuneen Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan ammatillisen ja lukiokoulutuksen sekä ammattikorkeakoulun opiskeluterveydenhuollon resursoinnissa on vakavia puutteita. Kunnat laiminlyövät opiskeluterveydenhuoltoaan.

Pahimmillaan Suomessa yhdellä kokopäiväisellä lääkärillä on 13 000 opiskelijaa hoidettavana. Turussa tilanne ei ole juurikaan parempi. Erityisesti nuorten mielenterveyspalvelut tulee laittaa uuteen uskoon. Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian 10 000 opiskelijaa ovat saaneet tänä syksynä ensimmäiset 4 psykologia, jotka on palkattu vuoden 2012 loppuun saakka.

Apua pitäisi saada ilman pitkiä jonoja ja hallintohimmelissä rämpimistä. Erityisesti nuorten osalta huolenpidon pitäisi olla ennaltaehkäisevää, sillä nuorten ikäluokat voidaan tavoittaa hyvin kouluissa. Nuorille tehdään opiskeluterveydenhuollossa kaikilla kouluasteilla terveystarkastuksia, joissa terveydenhoitajat pyrkivät tunnistamaan pahoinvointia. Vaikka tunnistaminen olisi kattavaa, nousee seinä silti pystyyn jos nuori joudutaan ohjaamaan pitkiin jonoihin avun saamiseksi.

Nuorten pahoinvoinnista puhutaan jatkuvasti, mutta ongelmaan pitäisi tarttua pikkuhiljaa täysin voimin. Kuntien pitää ottaa tosissaan ministeriön suositukset opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä. Nuorten hyvinvoinnista säästetty raha tulee bumerangina takaisin isompina laskuina. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto pitää saattaa paremmalle tolalle ja Turun on kannettava vastuu päätöksistään olla resursoimatta nuorten terveyteen.