Yleinen

Opiskelijan hidastettu turpiinveto

Opiskelijaliike on tänään näyttänyt millaista joukkovoimaa siitä irtoaa tarpeen vaatiessa. Vajaa 6000 toisen ja korkea-asteen opiskelijaa on marssinut Helsingissä eduskuntatalolle vaatimaan puolueilta vastauksia opintotuen kohtaloon, jonka ympärillä on viime kesästä lähtien vellonut enemmän tai vähemmän sekava huhumylly ja epämääräinen epäilys.

Tänään eduskuntatalolla kaikki hallituspuolueiden edustajat sekä oppositio ilmoittivat kannattavansa nykymuotoista opintorahaa, kertoivat, että vanhempien tulojen vaikutus toisen asteen opiskelijoiden tukeen poistetaan ja että opintotuki sidotaan indeksiin.

Mistä tässä sitten on edes tarvinnut vehtailla kuukauden päivät?

Kaikkien puolueiden linjoista opintotukipäätöksiin ei ota niin sanotusti Erkkikään selvää. Puolueilla on toki periaattensa, jonka mukaan opintososiaalisia asioita tarkastellaan, mutta mitä lähemmäs on tultu kohti huomista kehysriihtä, sitä kuolleempi hiljaisuus asiasta on vallinnut. Sosiaalidemokraattien ja Kokoomuksen leiristä on saanut hakea täikammalla vastausta siihen, minkälaista ratkaisua he tahtovat.

Tänään on puhuttu nykymallisen tuen säilyttämisestä, ja siihen liittyvien suurimpien epäkohtien korjaamisesta. Opiskelijan toimeentulon parantamisesta, työurien pidentämisestä ja opintojen suorittamisen nopeuttamisesta. Lupauksista, jotka hallituspuolueet ovat antaneet opiskelijoille jo viime vaalien jälkeen tehdyssä hallitusohjelmassa.

Höpöhöpö. Jos kaikki puolueet tahtoisivat samaa ja erityisesti samoilla keinoilla, ei opintotuen kehittämisestä tehtäviä ratkaisuja olisi koskaan lykätty kehysriiheen saakka. Vuoden 2012 joulukuussa työnsä loppuun saattaneen opintotuen rakenteellisen kehittämisen työryhmä ei olisi epäonnistunut työssään, vaan olisi tehnyt esityksen kehittämisestä. Opiskelijat ei tekisi paniikkiliikkeitä eikä yli 5000 opiskelijaa olisi tänään kadulla.

Joku yrittää lyödä opiskelijaa turpiin ja lujaa. Niin kauan kun Kokoomus ja Demarit eivät kerro avoimesti tavoitteitaan tuen kehittämiseen, voimme vain arvailla, kuinka lujaa nyrkki näistä leireistä lähtee.

Joku signaali lienee sekin, että opiskelijaliike sortui taannoin neuvottelukömmähdykseen, kun julkisuuteen tuli ilmi, että vihoviimeiseksi säästelty neuvotteluvara, eli 5+1 malli on viety puolueille. Voimme vain arvailla miksi vihoviimeinen kortti on käännetty jo aikaa sitten. Vain Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat todenneet, että lainapainotteista opintotukea vastustetaan.

On todellinen demokratiavajaus ja avoimuuden ongelma sekä kansalaisten ylenkatsomista, ettei puolueiden edistämistä tavoitteista saa tietoa. Huomenna kuulemme, mitä kehysriihessä on päätetään opintotuen kohtalosta, mutta koskaan emme saa tietää, kuka mitäkin vaihtoehtoa on puolustanut. Vaatisi aika paljon tämän päivän jälkeen tehdä opintotukeen suuria muutoksia lainapainotteisuuden suuntaan. Banderollit voi siis ehkä viikata komeroon, mutta kuinka pitkäksi aikaa?