Yleinen

Rakennusinvestointeja opetussektorilla

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 27.3. tulevien vuosien rakennusinvestoinneista. Päätimme uudishankkeista sekä peruskorjauksia vaativista kohteista.

Asiaa esitettiin myös jätettäväksi seuraavaan kokoukseen. Itse en sulata päätösten lykkäämistä, sillä listausta on käsitelty jo kerran ja siirretty eteenpäin. Näin tärkeiden hankkeiden aloittamista ei pidä viivästyttää ilman kunnon syytä. Lautakunta on valittu päättämään, ei lykkäämään.

Päätettävät kohteet ovat kaikki tärkeitä ja mielestäni priorisointijärjestys perusteltu. Uusista kohteista Vasemmistoliiton ja demareiden edustajat esittivät Yli-Maarian koulun ja päiväkodin hankkeen siirtämistä Sofiankadun päiväkodin edelle.

Vastustin esitystä, sillä en kuullut esittäjiltä yhtään perustetta sille, miksi Sofiankadun päiväkoti on vähemmän tärkeä. Investointijärjestystä on suunniteltu kauan ja hartaasti virkamiesten kanssa. Päiväkotipaikoista on Turussa pulaa, ja etenkin keskustassa päivätipaikkoja on vähän. Keskustan paikkoihin kohdistuu kysyntää myös muilta alueilta, sillä keskustan kautta työmatkaansa tekevät vanhemmat tahtovat usein lapselle päiväkotipaikan enemminkin päivittäisen reitin varrelta, kuin asuinalueelta. Sofiankadun päiväkoti on huonossa kunnossa. Oman tärkeysjärjestykseni mukaan täytyy olemassaolevat tilat kunnostaa ja käytöstä poistuville löytää uudet ennenkuin rakennetaan täysin uusiin tarpeisiin.

Edellisessä valtuustossa käytettiin kiistellyn Suikkilankaavan kohdalla puheenvuoro, jonka mukaan Vihreät vastustavat koteja. No ei varmasti vastusteta, vaan puolustetaan monipuolista ja viihtyisää kaupunkiympäristöä liukuhihnakerrostalojen sijaan. Samantyyppisiä värejä on mukana keskustelussa investointipäätöksistä. Vihreät eivät vastusta päiväkoteja tai kouluja, ja on kuntalaisten älyn aliarvioimista yrittää syöttää sellaista pajunköyttä. Jos Turulle sataisi rahaa ovista ja ikkunoista, niin kyllä rakennettaisiin vaikka mitä. Kolikkokaatosadetta odotellessa täytyy miettiä, mitä tarvitaan kipeimmin. Yli- Maarian hankkeen aikaistamiseksi Sofiankadun edelle ei mielestäni ole riittävästi peusteita.

Toinen tunteita herättävä hanke on Pansion ala- ja yläkoulu. Tässä pidän ensisijaisen tärkeänä alakoulun peruskorjausta jonka hinnaksi on arvioitu vajaa 7 miljoonaa. Pidän Pansiota hyvin tärkeänä sen sosiaalisten ongelmien vuoksi. Alakoulun peruskorjausta ei saa vaarantaa. Alueen asukkaiden hvinvointia ja työllisyyttä pitää parantaa, mutta yläkoulu ei ratkaise niitä haasteita. Aueen nuorille yläkouluna palvelee Rieskalähde, jolta on yhtäläiset etäisyydet myös Pernoon, Härkämäkeen ja Jyrkkälään, jotka ovat myös haasteellisia alueita.

Päätöksissä pitää katsoa koko Turun kokonaisuutta ja sen kaikkien asukkaiden yhdenvertaisuutta.