Yleinen

Euroopan parlamentti petti ilmaston

Posted

Julkaistu Turun Sanomissa 21.4.2013

EU jätti ilmasto- vastuun kunnille

Euroopan parlamentti hylkäsi 16.4. täysistunnossaan ehdotuksen päästöoikeuksien osittaisesta jäädyttämisestä. Jäädytyksen tarkoitus oli vähentää hiilidioksidipäästöjä nostamalla päästöoikeuksien hintaa.

Päätös on valitettava takaisku ilmastokriisin torjunnassa ja huono uutinen ympäristölle. Parlamentin päätös ei kannusta yrityksiä investoimaan ympäristöystävällisiin energiamuotoihin.

Päästöoikeuksien kaupan osittainen jäädyttäminen olisi nostanut päästöoikeuksien hintaa ja palauttanut päästökaupan uskottavuutta, sillä päästöoikeuksien arvo ei saa vajota enää lisää.

Järjestelmän pitäisi palkita niitä yrityksiä, jotka kehittävät toimintaansa ympäristöystävälliseksi. Oikeuksien jäädyttämättä jättäminen heikentää koko järjestelmän uskottavuutta täyttää ne tavoitteet, joiden vuoksi järjestelmä on luotu.

Ilmaston suojelussa ei voida enää aikailla, emmekä voi jättää tuleville sukupolville tehtäväksi päätöksiä, joihin emme itse kykene.

Kunnissa syntyy suuri osa hiilidioksidipäästöistä ja kuntien asukkaat voivat osallistua toiminnallaan ilmastotalkoisiin. Päätösten tekeminen on kunnan päättäjien näpeissä.

On luotava sitovia päästötavoitteita. Kuntien valtuustojen tulee luoda ilmasto-ohjelmat, joissa linjataan konkreettisia keinoja kunnianhimoisten päästötavoitteiden saavuttamiseksi.

Euroopan parlamentin päätös on pettymys ilmastotyölle. Nyt on aika ottaa entistä vahvemmin ilmastonmuutoksen ratkaisut kuntien kouraan.