Yleinen

Valtuuston kokousstriimi – todellakin mahdollisuus

Turku on viimein siirtymässä nykyaikaan valtuuston kokousten striimaamisessa. Tästä päätti valtuusto kokouksessaan 6.5. Iloinen uutinen!
Tällä päätöksellä siirtymme aika laajaan joukkoon: valtuuston nettilähetykset on otettu käyttöön mm: Lappeenrannassa, Viitasaarella, Oulussa, Rovaniemellä, Lahdessa, Petäjävesdellä ja Tampereella. Striimi on laajasti ja käytössä ja on hyvä että Turkukin siirtyy nettiaikaan.

Valtuuston päätösesityksessä puhutaan webcastingista, eli suorasta videolähetyksestä, jota pilotoidaan syyskaudella. Vihreiden ryhmä teki ponsiesityksen, jonka mukaan pelkän webcasting lisäksi kokoukset olisi syytä taltioda.Kerran suurella rahalla tehdyistä videoinneista, leikkauksista ja ohjauksista ei saada hyvin tehdyn työn täyttä hyötyä jos lähetyksiä ei tallenneta. Kokousvideoinnissa ilman tallennusta ei päästä vielä kovin lähelle muita kaupunkeja, esimerkiksi Viitasaarta, jos tehdään pelkkää livelähetystä.

Nettilähetyksen voi ajatella yksinkertaisuudessaan niin että valtuuston kokousta voi maanantaisin klo 18 eteenpäin katsoa joka kodissa tietokoneelta kotisohvalta käsin. Hyvä parannus sekin. Webcasting on kuitenkin paljon muutakin ja voi parhaimmillaan hyvin hyödynnettynä tuoda pysyviä positiivisia muutoksia: kuten lisätä kaupunkilaisten kiinnostusta Turun kunnallispolitiikkaa kohtaan sekä vatuutettujen aktiivisuutta valtuustossa ja omien sanojen tarkempaa punnitsemista.

Tampereella kokoukset striimataan livenä ja lisäksi tallenteet lähetetään kaupungin omalla youtube-kanavalla. Samaisella kanavalla voi katsoa myös pormestarin videotervehdyksiä, nuorten terveisiä valtuustolle, tarinaa maahanmuuttajille suunnatusta museotyöstä, Näsinneulasta ennen ja jälkeen valaistuksen. Tampereen tyyli sosiaalisessa mediassa on aika kattava. Raumalla ensimmäinen televisioitu kokous elokuussa 1988. Hämeenlinnan maaliskuisen valtuuston kokouksen nettilähetystä on katsottu yli 1700 kertaa. Ollaksemme hyvin samantyyppisiä kaupunkeja, on sähköisessä viestinnässä Turku jäänyt niihin aikoihin jolloin Näsijärvi syntyi.
No eihän se ponsi läpi mennyt, mutta tilannetta katsotaan toivottavasti tarkalla luupilla syksyllä.On aivan älytöntä jos turkulaisia ei vieläkään päästetä seuraaman päätöksentekoa – ajastaja paikasta riippumatta.

Vihreiden valtuustoryhmän ponsi

Kokeilukaudella huomioidaan myös webcasting -lähetysten tallennus ja arkistointi niin, että tallennukset ovat seurattavissa muutenkin kuin suorina lähetyksinä.