Yleinen

Nuorisotakuu tarvitsee lisää resursseja

Posted

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 2.7.2013

Hallituksen kärkihanke nuorisotakuu on ollut voimassa puoli vuotta. Nuorisotakuuseen on ladattu kovia odotuksia. Jokaisen nuoren kouluttaminen ja työllistäminen on haastava tavoite, vaikka kaikki ovat sen tärkeydestä yhtä mieltä.

Nuorisotakuun laihoja tuloksia on myös arvosteltu. Alle 25-vuotiaiden työttömyysaste on kasvanut vuoden takaisesta 24,4 prosenttiin. Mitä puolen vuoden ensitaipaleesta voidaan ottaa opiksi, jotta nuorisotakuun täyttäessä vuoden olisi nuorisotyöttömyys saatu käännettyä laskuun?

Nuorisotakuu tarvitsee lisää keinoja ja resursseja. Sen myötä kunnille ei varsinaisesti ole tullut lisää lakisääteisiä tehtäviä, mutta takuun toteuttaminen vaatii esimerkiksi nuorisotyöntekijöiltä, sosiaalityöntekijöiltä ja opinto-ohjaajilta lisää toimia. Myös kuntien ja elinkeinoelämän yhteistyötä on tiivistettävä.

Erityisen tärkeää nuorisotakuun toteutumisen kannalta on ammatillisen ja oppisopimuskoulutuksen aloituspaikkojen turvaaminen. On surullista, että tänä keväänä näitä aloituspaikkoja on vähennetty ympäri Suomen. Tämä on näköalatonta politiikkaa, joka kostautuu kunnille tulevina vuosina entistä suurempina kustannuksina.

Jokainen nuori on erilainen, eikä ketään voida laittaa muottiin. Monelle kiinnostuksen kohdetta vielä etsivälle nuorelle ammatillinen koulutus ja oppisopimuskoulutus tuntuvat omilta. Ne nuoret, joita opiskelu vähiten kiinnostaa ja joista kunnan täytyy eniten huolehtia, löytävät usein ammatin tekemällä itse. Nuoret tarvitsevatkin yksilöllistä ohjausta ja räätälöityjä palveluita. Helsinki toimii tässä hyvänä esimerkkinä Tulevaisuustiski- ja Respa-palveluillaan.

Hallitus kohdensi kehysriihessä nuorisotakuulle lisää rahoitusta, mutta riittävätkö toimet? On muistettava, että nuorisotakuun toteuttaminen tukee myös hallituksen toista kärkihanketta eli työurien pidentämistä. Nuorisotakuu on investointi tulevaisuuteen, siksi sille on annettava tarpeeksi resursseja.

Niina Ratilainen
opetuslautakunnan jäsen (vihr), Turku

Katri Korolainen
opetuslautakunnan jäsen (vihr), Helsinki

Helsingin Sanomat 2.7.2013