Yleinen

Antakaa armoa kunnille!

Puheenvuoro Vihreän valtuuskunnan poliittisessa keskustelussa 28.9.

Metso, Nokia, Sandvik, Stora Enso, telakat.

Tänä syksynä on seurattu kovia irtisanomisia ja kaupunginvaltuutettuna ollut vaikea katsoa vaikutuksia yksittäisissä kunnissa.

Suuryritysten irtisanomiset ovat olleet kovia iskuja ja yrityksiä on  ollut helppo milloin kenenkin syyllistää. Seuraavat työpaikan menetykset tullaan kuitenkin näkemään julkisella sektorilla ja odotan  mielenkiinnolla, kuka sitten on syyllinen.

Aloitteellisia julkisia toimijoita ovatkin olleet Kouvola, Jyväskylä, sairaanhoitopiirit ja ammattikorkeakoulut.

Näiden uutisten valossa olen aika huolissani kunnista. Mielestäni meidän pitäisi olla vielä enemmän huolissamme kunnista.

Tänä syksynä uudistetaan valtionosuusjärjestelmää. On tehty  elvytyspakettia ja päätetty lisätehtävistä kunnille. On myös päätetty  vähentää kuntien tehtäviä, suunniteltu kunta- ja sote-uudistusta. Ja  vielä osana rakennepoliittista ohjelmaa on päätetty niistää kunnilta 2 miljardia euroa. Kukaan ei vaan vielä tiedä, mistä säästöt saadaan.

Kuntien talous on ohuissa kantimissa ja näkemys tulevaisuudesta on  uudistusten keskellä aika sekava. Kustannuksia on yritetty vähentää ja  palveluita tuottaa tehokkaammin aiemminkin.

Viikko sitten YLE kyseli kunnilta että mistä säästetään. Puolet kyselyyn vastanneista kunnista aikoo suurentaa opetusryhmien kokoa.  Joka neljäs kunta lakkauttaa kouluja ja heikentää terveyspalvelujen  saatavuutta. Kun kuntapoliitikot tappelevat koulujen ja terveydenhuollon säästöistä, miten luulette ympäristökysymyksille käyvän? Kiinnostaako  ketään sitovat päästötavoitteet, kun puhutaan opetusryhmien koosta?

Hallituksen mukaan miljardi pitäisi kerätä toimintoja tehostamalla ja kuntaveroja korottamalla. Toinen miljardi kertyy hallituksen mukaan  kuntien tehtävien ja normien purkamisesta. Samaan aikaan tullaan  tekemään suuria kuntaliitoksia, jotka saattavat hauskimmillaan aiheuttaa sen, että 10 kunnan yhdistyessä pitää elää 5 vuoden irtisanomissuojan  kanssa.

Puhutaan aika isoista summista. Puhutaan suuria muutoksia aiheuttavista toimista.

Ei ole muuten kauhean kauaa seuraavaan kevään kehysriiheen, missä puhutaan arvatenkin uusista summista.

Nyt pitää ymmärtää, mitä  vaikutuksia sillä on ihmisiin ja ympäristötavoitteillemme, jos  kunnille annetaan jatkossa vielä lisää taloudellisia kiristyksiä. Hallituspolitiikan  yhteys kuntiin pitää nähdä, kun päätöksiä taas tehdään.