Yleinen

Venäjän seksuaalivähemmistöjen ahdinko on meidänkin huolemme

Tänä vuonna olemme päässeet juhlimaan Turun ja Pietarin ystävyyskaupunkisuhteiden 60-vuotista taivalta. Iloisten tapahtumien lomassa olemme kuulleet huolestuttavia uutisia ihmisoikeuksien kehittymisestä Venäjällä yhä heikompaan suuntaan.

Olemme seuranneet Turun Vihreissä tarkkaan tilanteen kehittymistä. Runsas vuosi sitten Pietarissa säädettiin homopropangandan alaikäisille levittämisen kieltävä laki. Näiden viestien jälkeen seksuaalivähemmistöjä on ajettu naapurimaassamme yhä suurempaan ahdinkoon, sillä Pietarin esimerkistä laki laajeni nopeasti.

Tämän vuoden kesäkuussa Venäjän duuma hyväksyi kiistellyn lain yksimielisesti. Tuosta päivästä saakka huoli seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten vapaudesta ilmaista itseään on viimeistään ollut konkreettinen. Lain toimeenpanon ankaruudesta oli vain epäselviä arvailuja: kuinka pitkälle voidaan mennä, jos homopropagandan levittämisestä alaikäisille voidaan tuomita raskaisiin sakkoihin ja perinteisistä seksisuhteista poikkeavien suhteiden propaganda on kielletty?

Olemme kuulleet aktiiveilta, järjestöiltä ja ulkomaalaisesta mediasta, kuinka lakia on sovellettu. Mielenosoituksia ja Pride – tapahtumia on kielletty ja Venäjän lehdissä puhutaan yhä vähemmän seksuaalivähemmistöistä. Yksittäisiä ihmisiä on vangittu, pahoinpidelty tai karkotettu, eikä kouluissa kerrota lapsille seksuaalivähemmistöistä.

Tämä laki hallitsee myös vahvasti pelolla. Homo- ja lesboparit joutuvat pelkäämään lastensa huostaanottoa ja järjestöt pohtivat päivittäin, milloin heidän toimintansa lopetetaan. Tänä syksynä olen kuullut monenkin suomalaisen jättävän Pietarin matkan suunnittelut välistä pelon vuoksi. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu naisparille joka pitää toisiaan Nevski Prospektilla kädestä.

Hyvä ystävä uskaltaa sanoa suoraan, milloin on ajauduttu väärille urille, ja nyt on mielestämme aika ystävien keskustelulle. Olemme pohtineet paljon, miten Turku voisi tilanteeseen vaikuttaa, sillä kaupunkimme ei voi vain hiljaisesti hyväksyä Venäjän ja erityisesti Pietarin toimia. Turun kaupungin keskeisiä arvoja ovat oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Näitä arvoja tulee edistää, ei ainoastaan kaupungin sisällä, vaan myös suhteissamme muihin kaupunkeihin.

Valtuustoryhmämme kutsui tänä syksynä Turun Seudun SETA ry:n edustajat sekä Turun ja Pietarin ystävyyskaupunkihankkeen puheenjohtajan kanssamme keskustelemaan siitä, mitä voisimme tehdä. Olimme sitä mieltä, että ystävyyden katkaiseminen ei ole oikea tie. Pietarin seksuaalivähemmistöille ja Pietariin matkaaville turkulaisille on parempi, että pyrimme nostamaan virallisissa yhteyksissä heidän asemaansa esille ja esittämään paheksuntamme lakia kohtaan, kuin että hylkäämme heidät.

Tänä syksynä järjestetään sekä Pietarissa että Turussa keskustelupaneeleita, joissa asiaa voidaan käsitellä. Loppuvuodesta Pietariin matkaan Turun kaupungin edustajien delegaatio. Tämä delegaatio voi pohtia mahdollisimman hyvän tavan ottaa asiaan kantaa ja ilmaista huolensa Pietarin kuvernöörille, Georgi Poltavtshenkolle, joka on Pietarin lain allekirjoittaja. Lisää ajatuksia jaamme osapuolten kesken myös jatkossa.

Turun ja Pietarin ystävyys jatkuu juhlavuoden jälkeenkin. On äärimmäisen tärkeää, että seksuaalivähemmistöjen asemasta Venäjällä huolestuneet ottavat yhteyttä kaupunkiemme päättäjiin sekä Turun Seudun SETA ry:een, joka on hyvin aktiivisesti yhteydessä venäläisiin järjestöihin.

Ihmisoikeudet ovat loukkaamaton perusarvo ja Venäjä matkaa kohti allekirjoittamiensa ihmisoikeussopimusten rikkomista. Homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten, intersukupuolisten ja queer-identiteettisten tulee pystyä elämään omana itsenään vailla pelkoa, niin meillä kuin Venäjällä.