Yleinen

Tällainen oli 2013

Posted

Ensimmäinen vuoteni Turun kunnallispolitiikassa on ohi ja toinen pyörähtää jo käyntiin. Tässä katsaus vuoteen 2013, mitä on tehty ja yritetty, mihin käytetty aikaa ja mitä siinä sivussa oivallettu.

Vuoden alussa hyväksyttiin valtuustoryhmien välinen sopimus ja jaettiin luottamuspaikat valtuustokaudelle. Valtuuston lisäksi edustan vihreitä kasvatus- ja opetuslautakunnassa Mikko Laaksosen kanssa sekä lukio- ja ammattiopetusjaostossa Tuomo Liljenbäckin kanssa. Edellä mainitun jaoston tiimoilta olen mukana myös opiskelijoiden oikeusturvalautakunnassa sekä maanmittausalan ammatillisessa neuvottelukunnassa. Näiden lisäksi toimin varahenkilöinä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksessa, ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen johtokunnassa ja maakuntavaltuustossa.

Eniten olen saanut sukeltaa tänä vuonna siis sivistystoimialan ja terveydenhuollon alueille ja etenkin jälkimmäisessä aihealueessa tiedonnälkäni on vielä kova.

taulukko1

Keväällä puolueita erottaneita aiheita olivat asemakaavoitus, päivähoidon jonot, Kupittaan palloiluhalli, kaupungin lausunto kuntarakennelakiin, seudulliseen joukkoliikenteeseen siirtyminen sekä uudistamisohjelma. Uudistamisohjelmalla on tarkoitus uudistaa Turun palvelurakenteita, jotta kaupungin menot pienenisivät ja tulot kasvaisivat. Ensisijaisesti oli keväällä löydettävä ne uudistukset, jotka tuottavat palvelut tehokkaammin, mutta ilman että laatu tai saatavuus heikkenee. Uudistamisohjelmassa päätettiin mm. kiinteistöjen myynnistä, pysäköintimaksujen korotuksista ja perusopetuksen ryhmäkoista.

Keväällä vierailin myös monessa Turun koulussa, nuorisovaltuustojen liiton seminaarissa, Lyseon yläkoululaisten paneelissa, korkeakouluopiskelijoiden Ryhmä 30 000 -tapaamisissa sekä Runosmäen nuorisotalolla. Seurasin jännityksellä tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloitteen nimien keruuta ja kutsuin Turun nuoret valtuutetut mukaan yhteiskirjoitukseen.

paneeliLyseon koulun paneeli

Jätin valtuustoaloitteet ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoa koskien sekä yhdessä Saara Ilvessalon kanssa lautakuntien avoimuuden lisäämisestä. Mikko Laaksosen kanssa teimme lautakunta-aloitteen toisen asteen opiskelijoiden kuulemisesta kouluverkkopäätöksissä. Valtuustossa opin paljon uutta innostavalta ja upealta Annika Saarikolta, jonka vieruskaveriksi valtuuston paripulpettiin pääsin.

Loppukeväästä vietettiin Vihreiden puoluekokousta Espoossa. Täällä seurasin DTMssä varapuheenjohtajien paneelia, jossa Saara ilvessalo pärjäsi upeasti. Herkistyin kun turkulainen Lasse Miettinen valittiin puoluesihteeriksi ja twiittasin Pekka Haaviston sanat ”Euroopassa kytee unohdetun sukupolven, työttömyyden ja osattomuuden tuska”.  Harlem shake oli vielä muodissa ja minut valittiin Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton edustajana puoluevaltuuskuntaan.

valtuVihreiden puoluevaltuuskunta Vantaalla

Kesätauolla lähdin unelmieni reppureissulle pitkin Italiaa. Tuota ennen tein Helsingin vihreän opetuslautakuntajäsenen Katri Korolaisen kanssa ensimmäisen Hesarikirjoitukseni, nuorisotakuun puolivuotispäivän kunniaksi. Ideoimme Jukka Vornasen kanssa Helsingin innoittamana aloitteen kesäisestä kävelykatukokeilusta Turkuun.

Italiassa huomasin että Napolin roskat on siivottu ja Bolognassa keskusta suljetaan autoilta sunnuntaisin ihmisille. Puhuin itseni seuraamaan Bolognan kaupunginvaltuuston kokousta, jossa käsiteltiin varhaiskasvatuksen laatua ja palveluverkkoa!

bolognan valtuustoBolognan kaupunginvaltuuston kokous

Syksyni aloitin uudessa työpaikassa, Ville Niinistön eduskunta-avustajana! Villen kanssa opin paljon lisää kestävästä kalastuspolitiikasta, Itämeren suojelusta ja puhtaan teknologian tulevaisuudesta. Turussa järkytyin, kun valtuusto päätti äänin 37-29 osallistua Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Yritimme vihreiden valtuutettujen kanssa kaikkemme, että epäselvät talouslaskelmat saataisiin kaikkien valtuutettujen tietoon. Tilinpäätöstä kirjoittaessani turkulaiset ovat lukeneet päivän lehdestä Rosatomin tekevän Venäjällä ydinasebisnestä.

viksiToisena mieltäni painoi raskaasti opetussektorimme kiristyvä taloustilanne. Olin iloinen siitä, että sain yhteydenottoja asiasta. Turun alueellisen vanhempainyhdistyksen sekä opettajana toimivien ystävieni kanssa keskustelimme paljon ryhmäkokopäätöksen huonoista vaikutuksista. Puolueessamme ruodimme paljon syksyn rakennepäätöksiä, jotka tehtiin maan kestävyysvajeen kuromiseksi.

Tein aloitteen Turun kaupungin henkilöstölle tarkoitetun kulttuuri- ja liikuntasetelin käyttöönottamisesta, ja kuulin ilokseni asian olevan jo valmistelussa.

Vihreiden puoluevaltuuskunnassa valitsimme uudeksi kehitysyhteistyötä ja omistajaohjausta johtavaksi ministeriksi Pekka Haaviston. Aloitin mukana upean eurovaaliehdokkaan Touko Aallon Turun kampanjatiimissä ja iloitsin tajuttoman paljon, kun valtuusto päätti perustaa Turkuun nuorisovaltuuston.

Vuoden lopussa olen ollut hyvin väsynyt mutta iloinen siitä, miten paljon olen oppinut. Kaiken uurastuksen jälkeen vuonna 2014 on paljon mutkattomampaa tarttua vielä vähän väkevämmin asioihin, ja juuri kaikkein tärkeisiin. Tärkeimpinä asioina uskoni on vahvistunut siihen, että politiikassa rehellisyys on ainoa tie ja että kaikissa puolueissa on osaavia ihmisiä, joiden kanssa tehdä asiakohtaisesti yhteistyötä. Olen ymmärtänyt että kaupungissa on paljon ihmisryhmiä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin ja joiden hädästä ja tarpeista pitää muistuttaa muita. Tärkeimpänä tiedän että Turku todellakin tarvitsee ihmisiä, jotka haluavat tehdä työtä juuri sen eteen, eikä omien verkostojen tai tuttavien elinkeinojen.

taulukko2