Yleinen

Rakkauden puolesta rakkausvihaajia vastaan

Posted

Turun nuoret valtuutetut tekivät vuosi sitten yhteiskirjoituksen ”Avioliitto-oikeus kuuluu kaikille”. Tuolloin kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista oli juuri avautumassa allekirjoitettavaksi. Kahden ihmisen oikeus mennä keskenään naimisiin kokosi ja kokoaa ihmisiä yhteen yli puoluerajojen.

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista juhlii pian yksivuotispäiväänsä ja ottaa seuraavia askeleitaan edeten eduskunnan lähetekeskusteluun 20.2.

Mediassa asiaa on tituleerattu muun maussa ”kiistellyksi aloitteeksi” ja keskustelu avioliittolakimuutoksesta on opettanut paljon ihmisten ennakkoluuloista toisiaan kohtaan.

Asiaa on pyöritelty asiaa monelta kantilta: vedotaan historiaan, kulttuuriin, suomalaisiin arvoihin, perinteiseen perhekäsitykseen, naisen ja miehen pyhään liittoon tai lapsiin. Lopulta päädyn aina kysymykseen: mikä antaa ulkopuoliselle oikeuden puuttua täysi-ikäisten täysivaltaisten ihmisten tapaan rakastaa miestä tai naista jossain suhteissa?

Tällä viikolla olen seurannut yleistä ystävänpäivään valmistautumista. Kun kaupallisen rakkauden sanoma täyttää kauppojen hyllyt ja uutisvirran, ajatteleeko tasa-arvoiseen avioliittolakiin penseästi suhtautuva kansalainen hankkiessaan tinakuorisia suklaasydämiä puolisolleen, että rakkauden ilmaisu kuuluu vain heteroille?

Lähestyvän ystävänpäivän vuoksi olen pohtinut rakastamista ja näitä aikoja, joina oikeus kritisoida yksilön henkilökohtaisia valintoja parisuhteesta kuuluvat oman lähipiirin lisäksi koko kansalle. Tuntuu kuitenkin hyvältä tietää, että lähes 170 000 suomalaista on antanut äänensä kuulua tasa-arvoisen mahdollisuuden puolesta virallistettuun suhteeseen. Kysymyshän on lopulta yhdenvertaisuudesta ihmisten välillä.

Vihreä kansanedustaja Jani Toivola tiivisti blogissaan hyvin tilanteen, jossa käymme kohti pian alkavaa käsittelyä ”Asiasta on keskusteltu läpi vaalikauden, ja kaikki mahdolliset argumentit puolesta ja vastaan on kuultu moneen kertaan. Lopulta jäljelle jää vain kysymys siitä, tunnustaako yhteiskunta samaa sukupuolta olevien ihmisten oikeuden keskinäiseen rakkauteen.”

Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa valtio ylläpitää syrjiviä käytänteitä erilailla seksuaalisesti suuntautuneiden kohtelussa.

Minä tahdon, että homoseksuaaliset ystäväni voivat halutessaan mennä naimisiin, kuten kuka tahansa muukin.