Yleinen

Kaikkein huonoimmat säästöt pitää jättää tekemättä

Posted

Kaikkii pitää kuulemma sattua.

Kevään kehysriihessä päätetään uusista menosopeutuksista. Arviot sopeuttamisen tarpeesta ovat pyörähtäneet 3 miljardin euron tasolle. Määrän punnitsemisen lisäksi puolueiden riveistä tehdään risteäviä ehdotuksia säästöjen osuuden ja verotuksen suhdetta.

Turun kaupunkiorganisaatiossa tehtiin yt-neuvottelupäätös viikko sitten. Valtionosuusuudistusten vuoksi Turku saa 31 miljoonaa vähemmän vuodessa. Kokoomus vimmastuu ehdotuksista nostaa kunnallisveroa, koska hyvätuloisiin ei saa sattua.

Kunnissa menojen kasvun hillitseminen ei riitä alkuunkaan, vaan säästölistoja tehdäänkaiken kokoisissa kunnissa ja kaupungeissa. Tulee tarkastella henkilöstömäärää, uudistaa palvelurakennetta ja vähentää terveydenhuollon riistäytyviä kustannuksia. Sieltä täältä säästämistä järkevämpää on päivittää kulurakennetta uudistamalla tapoja toimia. Tähän auttaisi aika paljon kunnollinen kunta- ja soteuudistus.

Valtionosuusuudistusten tulevat muutokset ja viime syksyn päätösten vaikutukset alkavat nyt tuntua. Kuntien nipistelystä on edetty naamalitsareihin. Toivotaan ettei enää tule sellaista turpasaunaa, josta taju lähtee.

Tehdyt säästöpäätökseet ovat monien arvioiden mukaan riittämättömiä, kun valtion sopeutustarve on miljardiluokkaa. On kuitenkin vaikea toteuttaa kuntasektorin säästöjä ilman että se koskee heikoimpia ja lisää eriarvoisuutta. Ilman että koulujen ryhmäkoot kasvavat reippaasti. Lisää jännitystä heikompien puolustamiseen tuovat vielä uudet valtionosuuskriteerit, jotka tässä vaiheessa näyttävät palkitsevan kuntia sairastavuudesta, eikä esimerkiksi ennaltaehkäisevistä terveyspalveluista huolehtimisesta.

Nyt pitää olla tosi tarkkana ettei säästöjä tehdä sellaisina leikkauksina, jotka luovat eriarvoisuutta ja hidastavat uuden kasvun syntymistä.

Ei se yhteiskunta niinkään pyöri että aina vaan leikataan. Menosopeutuksen kärjen pitää olla, ettei ihmisiin satu.

Puheenvuoro Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 1.3.2014