Yleinen

Enemmän uutisointia naisurheilijoiden suorituksista, vähemmän ulkonäöstä ja tiukoista pepuista

Turussa on vietetty viime päivinä hienoja yleisurheiluhetkiä Paavo Nurmi -kisoissa. Urheilusaavutukset eivät välttämättä jääneet kaikille kisoja mediasta seuranneille mieleen. Tähän syynä on tapa, jolla etenkin naisten urheilusta uutisoidaan.

Siinä missä miesten urheilusuorituksista raportoidaan tuloksia, onnistumisia ja maskuliinisia suorituksia, uutisoidaan naisten saavutuksista edelleen huomattavasti vähemmän ja usein ulkonäkö edellä.

Jäävuoren huipun tökeryydessä saavutti Iltalehti, jonka 25.6. julkaistun verkkouutisen otsikko naisten juoksukisoista ei suinkaan käsitellyt juoksuaikoja. ”Seksiä peliin kentällä” -juttuun valittiin hemaiseva lähikuva naisten alavartaloista. Artikkelia höystettiin virkkeellä: ”Turussa oli jälleen kerran esillä sinivalkoista naiskauneutta, kun yleisurheilun Paavo Nurmi -kisoissa kilpaili tukku näyttäviä daameja.”

Ilmeisesti Iltalehti sai kitkerää palautetta, sillä seuraavaan aamuun mennessä otsikko oli muutettu. Uusi otsikko oli ”Yleisurheilunaiset tiukassa kunnossa Turussa”. Korjattu versio oli ehkä ensimmäistä vähemmän ääliömäinen, muttei paljon.

Naiset ansaitsevat parempaa. Urheilu ansaitsee parempaa. Turku on hieno yleisurheilukaupunki, ja Paavo Nurmen stadionilla useat nuoret harjoittelevat kurinalaisesti lajejaan haaveillen arvokisoista.

Toivon todella, ettei yksikään harrastaja tule enää kohtaamaan artikkeleita, jossa heidän urheilevia esikuviaan arvioidaan pepun tiukkuuden ja topin kireyden vuoksi. Kuvittelen, mitä Paavo Nurmi ajattelisi nimensä alla kulkevista hienoista kisoista, joissa urheilu jää uutisoinnissa taka-alalle.

Iltalehden törkyuutinen ei suinkaan ole ainoa sarjassaan. Urheilumaailma on pullollaan sukupuolittunutta uutisointia ja kommentointia. Brittiläisen olympiatason painonnostaja Zoe Smithin on arvioitu näyttävän lesbolta tai mieheltä.

BBC:n toimittaja taas arvioi tennistähti Marion Bartolin menestyvän ehkä siksi, että tämän isä kehotti nuorta Marionia harjoittelemaan ahkerasti, koska tästä ei tule kaunista tyttöä. Sotshin olympialaisissa NBC:n selostaja kommentoi naisten syöksylaskussa viehkeitä laskijoita Lycra-puvussa ja kevyessä meikissä.

Puoleen päivään mennessä Iltalehden juttu oli poistettu verkkosivuilta kokonaan. Näyttää siltä, että lukijapalautteella on merkitystä.

Mitä vähemmän klikkaamme ”naisurheilijoiden seksikkäät miniasut ja tiukat vartalot” -juttuja ja mitä useammin toivomme asiallista uutisointia naisurheilijoiden saavutuksista, sitä enemmän tällaista uutisointia saamme.