Yleinen

Valtuustoaloite mehiläispesien perustamisesta kaupungille

Turun kaupunginvaltuusto 23.6.2014

Mehiläispesien hoito on yleistynyt urbaaneissa ympäristöissä ja kaupunkien keskustoissa. Esimerkiksi Pariisissa on useita satoja mehiläispesiä. Suomessa on noin 4000 mehiläistenhoitajaa ja mehiläistenhoidon kurssit kansalaisopistoissa ovat suosittuja. Vuonna 2013 myös ensimmäinen kaupunki, Lappeenranta, on aloittanut mehiläistenhoidon.

Mehiläisillä on tärkeä rooli kaupungin luontoekosysteemissä. Kaupunkitilassa saasteet lisäävät mehiläisten kuolleisuutta ja kaupunkialueen kasvuston pölyttäjiä on entistä vähemmän. Kasvinsuojeluaineiden vähäinen käyttö tekevät kuitenkin kaupungeista otollisia elinympäristöjä mehiläisille ja kaupungeissa saadaan usein suuria hunajasatoja.

Mehiläisistä ei ole haittaa ihmisille ja mettä mehiläiset hakevat 1-3 kilometrin säteellä pesästä ja kuningattaresta.

Lappeenrannan kaupunki on tiettävästi ensimmäisenä Suomessa perustanut mehiläispesän hunajatuotantotarkoituksessa. Kaupunki tekee nimikkohunajaa liikelahjatarkoitukseen. Helsingissä taas muun muassa Yhdysvaltojen lähetystö, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja useat ravintoloitsijat pitävät mehiläispesiä. Turussa mehiläispesiä on yksityishenkilöiden hoitamana. Kuluvana keväänä Skanssi on ensimmäisenä kauppakeskuksena aloittanut hunajatuotantoa liiketilan katolla kahdella pesällä, joista hunajaa saadaan ensimmäisen kerran syksyllä 2014.

Mehiläistenhoidon tuotteita ovat hunaja ja mehiläisvaha. Vuoden 2013 pienimuotoinen kokeilu tuotti Lappeenrannalle 40 kiloa hunajaa. Kaupungin ei ole tarvinnut oman mehiläishoidon vuoksi lisätä hankittavien kukkien määrää kaupunkitilassa. Mehiläistenhoitoa aiotaan Lappeenrannassa kaupungin toimesta lisätä, sillä mehiläistenhoidosta on ollut kaupungille monia hyötyjä. Kaupunki on esimerkiksi säästänyt runsaasti liikelahjakuluja kaupungin nimikkohunajan lanseeraamisesta. Turussa vastaavan hyödyn lisäksi tuotettua hunajaa olisi luontevaa hyödyntää esimerkiksi kaupungin edustusravintolassa.

Esitän että Turun kaupunki selvittää mahdollisuutta aloittaa kokeiluna mehiläistuotantoa kaupungin toimintana. Selvityksessä on syytä arvioida mehiläishoidon hyötyjä kaupungille ja verrata niitä järjestämisen resursointiin. Hankkeen toteutuessa suunnitelma mehiläispesän hoidon järjestämisestä on syytä tehdä yhteistyössä paikallisen mehiläishoitoyhdistyksen kanssa ja selvittää Lappeenrannan kaupungin kokemuksia mehiläistenhoidosta.

mehiläispesäMehiläispesiä Peltolan siirtolapuutarhassa