Yleinen

Turun työpaikat eivät ole toriparkista kiinni

Toriparkkikirjoittelussa on kesän aikana tullut ilmi yhä mielikuvituksellisempia tapoja perustella hankkeen tarpeellisuutta. Toriparkki on erinomainen esimerkki käärmeen tunkemisesta pyssyyn, ja on kohtuullista, että kaupunkilaiset voivat muodostaa kantansa oikeaan tietoon perustuen.

Perussuomalainen Taisto Penttilä kirjoitti 9.7. toriparkin rakennusvaiheen tuomista työpaikoista, joita kipeästi tarvitaan. Samaa argumenttia on käytetty viime aikoina usein.

Kauppatori ansaitsee kunnostuksen ja saattamisen 2000-luvulle ripeästi. Tähän ei tarvita toriparkkia, vaan on aivan selvää, että torin kansi voidaan kunnostaa ilman maanalaista autoluolaa.

Vihreät ovat esittäneet vuonna 2011 keskustan kehittämissuunnitelmassaan vaihtoehdon keskustan päivittämiseen ja pysäköintitilaratkaisuiksi.

Työpaikkoja ihmisille kaipaamme mekin, mutta uskomme, että samat rakennusvaiheen työpaikat muodostuvat jos torin kansi kunnostetaan ja jo olemassa olevia pysäköintitiloja laajennetaan sen mukaisesti, mikä pysäköintitarpeen lisääminen on. Emme vastusta autoja, vastustamme järjettömän kallista ja turhaa toriparkkia.

Toriparkkirakentamisella voi myös olla kielteisiä vaikutuksia työlle. Maanalaisen pysäköinnin rakentaminen on pitkäkestoista puuhaa, eikä torikauppa voi säilyä samanlaisenaan. Myös torin ympäristön viihtyvyys häiriintyy vuosiksi rakennusvaiheessa. Huolta tulee kantaa myös keskustan vetovoimasta rakentamisen ajalta. Miten käy pienten yritysten liiketoiminnan, terassiravintoloiden ja torikauppiaiden?

Toriparkin puolesta on valtuusto päättänyt ja korkein hallinto-oikeus sanansa antanut, vaikka moni konkreettinen asia on toki vielä auki. Jos toriparkkisuunnittelu todella käynnistyy, on vähintään varmistettava, ettei Turun Toriparkki Oy:n toivomaan hankkeeseen käytetä hupenevia verorahoja. Jos huolehtii työllisyydestä, huolehtii seuraavina askeleina, että kaupunkilaisten rahoilla tehdään ensisijaisempia investointeja. Toivottavasti tähän löytyy yhteistä tahtoa.