Yleinen

Terveyskeskusmaksut taas käsittelyssä

Turussa on uusi ikiliikkuja – esitys terveyskeskusmaksuvapautuksista luopumiseksi.

Toimeentulotuen asiakkaat, opiskelijat, pienituloiset eläkeläiset ja veteraanit pääsevät Turussa maksutta terveyskeskukseen, mutta tätä vapautusta esitetään jälleen kumottavaksi. Kaupunginjohtaja Aleksi Randellin aloitteesta Turun kaupunginhallitus käsittelee 29.9. lautakunnan päätöstä säilyttää nykykäytäntö.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan nykykokoonpanolle esitys terveyskeskusmaksuvapautuksesta luopumisesta on tuotu käsiteltäväksi jo kolme kertaa. Randellin esitys aloittaa neljännen käsittelyn. Liekö kysymys väsytystaktiikasta, sillä kerta toisensa jälkeen asia nousee esiin. Turussa haetaan kaikilla toimialoilla säästöjä jotta kaupungin talous saadaan kuntoon. Sosiaali- ja terveyspalveluissa mitään muuta muutettavaa ei tunnuta keksivän, kuin pienituloisimpien hoidosta karsiminen.

Esimerkiksi Turun opiskelijajärjestöt ovat esittäneet oikeutettua kritiikkiä myös esityksen arvioidusta säästövaikutuksesta. Kunnat ovat velvollisia järjestämään maksutonta terveydenhoitoa toisen asteen ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Sen lisäksi, että opiskelijat asioivat keskitetyssä opiskeluterveydenhuollossa Hämeenkadun tiloissa, he käyttävät usein terveyskeskuspalveluita. Opiskeluterveydenhuoltomme palvelu on laadukasta mutta resursointi kaukana valtakunnallisista suosituksista. On selvää, että turkulainen opiskelija asioi myös terveyskeskuksessa. Kustannuspuolella opiskelijoiden maksuvapautuksesta koostuisi lautakunnan esitysten mukaan suurin osa esitetystä kokonaissäästöstä. Tämä on näennäistä säästöä, kun kunnan on opiskeluterveydenhuolto kuitenkin tarjottava.

Olen ylpeä Turusta, joka valitulla linjallaan tahtoo, että toimeentulo ei estä kenenkään hoitoon hakeutumista. Samaa ei voi sanoi Turun lähikunnista, joissa maksuista on vapautettu vain veteraanit.

Turku todella tarvitsee uudistuksia, jotta kustannusten kasvua saadaan hillittyä ja peruspalvelut kaupunkilaisille nykyvaroilla taattua. Päättäjien olisi hyvä saada käyttää sosiaali- ja terveystoimessa aikaa perusteellisempaan uudistamistarkasteluun, eikä kokous toisensa jälkeen samoin päätyvään terveyskeskusmaksukäsittelyyn. Terveyskeskusmaksukysymys on tuotu jo hätäpäissään kaupunginhallitukseen saakka. Toivottavasti pian voimme jättää maksuvapautukset pysyvämpään tilaan ja nähdä sosiaali- ja terveystoimessa muita uudistamiskohteita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *