Yleinen

Turku Priden sanomaa tarvitaan

Ajattelemme Suomea maana, jossa voi olla vapaa, ilmaista itseään ja osoittaa tunteitaan. Tänään marssitaan Turku Pride – kulkueessa ja juhlitaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Se on muistutuksena meille siitä, että yhdenvertaisuus ei vielä toteudu riittävästi.

Minua vaivaa suunnattomasti, että seksuaalivähemmistöillä ei ole samoja oikeuksia kuin minulla heterona lain edessä tai arjessa.

Tänä syksynä eduskunnan pitäisi käsitellä tasa-arvoista avioliittolakia. Tällä kansalaisaloitteella on ollut minulle valtava merkitys. Odotin, että pääsen allekirjoittamaan aloitteen sen aukeamispäivänä.

Kesällä lakivaliokunta otti hylkäävän kannan aloitteeseen. Eduskunnassa oli hiljaista. En voinut uskoa, että yli 150 000 ihmisen palavasti kaipaamaa muutosta ensin hidastettiin valiokunnassa marssittamalla asiantuntija toisensa jälkeen kuultavaksi ja lopuksi esittämällä asialle punaista valoa. Laki on nyt valmis eduskuntakäsittelyä varten. Se viipyy arvioiden mukaan marraskuuhun saakka, ehkä pidemmällekin.

Valiokuntakäsittelyn jälkeen itkin kesähäissä. Tuntui pahalta, että osalta ihmisistä kielletään avioliitto. Kuinka onnelliseksi yksi lakimuutos voisi tehdä ystäväpariskuntani ja minut?

Muutama viikko myöhemmin kuulin kahden miespuolisen ystäväni saaneen turpiin Turun kävelykadulla. He suutelivat ja porukka miehiä hyökkäsi heidän kimppuunsa.

Osallistuin ensimmäistä kertaa elämässäni Helsingin Pridekulkueelle. Huusimme rakkauden kuuluvan kaikille. Liikutuin ihmismassasta. He eivät olleet vain vihaisia lakivaliokunnalle ja päättäjille. He iloitsivat ja juhlivat: se sopi rakkauden sanomaan. Turussa ystävä kiitti minua. Hänen mielestään on hienoa, että heterot haluavat marssia Pride-sanoman puolesta. Pidän pride-sanomaa myös omanani. Kysymys on yhdenvertaisuudesta ja oikeuksista olla sellainen kuin on.

Palatessani Pridesta ihmettelimme Roosa Laaksosen kanssa, miksi Turussa ei ole Pridea. Olimme sitä mieltä että Turku ansaitsee oman Priden. Touhukas Roosa alkoikin järjestää, alkoi tapahtumakoordinaattoriksi Pridelle jota tänään juhlitaan.  

Olen suunnattoman ylpeä niistä sadoista ihmisistä, jotka marssivat Turun Pridessa. Jotka ovat käyttäneet kaiken vapaa-aikansa syksyn aikana, koska heidän mielestään vääryyksiä pitää oikoa. Olen ylpeä Turun kaupungista, joka nosti tänään jokirantaan sateenkaarilipun salkoon. Toivoa on. Ehkä ensi kesänä kukaan kaupungilla suuteleva ei tule hakatuksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Itse vietän päivän Seinäjoella Vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa, jossa päätimme juuri lähteä hallituksesta. Mieleni palaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin sekä translain ja isyyslain uudistamiseen. Toivon koko sydämestäni, että Turku Priden sanoma kantaa näitä päätöksiä tekeville. Silloin muutetaan maailmaa.