Yleinen

Eläköön Suomen suot

Julkaistu Loimaan lehdessä 18.10.14

 

Viime päivinä on otettu takapakkia tärkeissä ympäristönsuojeluasioissa. Ensin hallitus kevensi turpeen verotusta, sitten ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen pysäytti soidensuojeluohjelman. Turpeen käytön lisääminen ja soiden suojeluohjelmasta lipeäminen ovat ilkeitä ilmastotekoja.

Soidensuojeluohjelma olisi parhaimmillaan ollut erinomainen esimerkki onnistuneesta ympäristönsuojeluhankkeesta. Ohjelmaa on valmisteltu kauan ja kartoituksia tehty yhteistyössä maanomistajien kanssa. Kartoituksia on tehty suobiologien toimesta. Maanomistajille soidensuojeluohjelma toisi korvauksia suojeltavista alueista. Ohjelma on paitsi soille, myös maanomistajille hyvä vaihtoehto.

Suot ovat uhanalaisia hiilivarastoja. Erityisen suuri tarve soidensuojelulle on Etelä-Suomessa, jossa maa-alueiden voimakas hyödyntäminen on vähentänyt suoalueita 1950-luvulta sakka. Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan Etelä-Suomessa yksittäisistä suotyypeistä 96 % on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä

Soidensuojeluohjelma suojelisi uhanalaisia soita pitkäjänteisesti ja kokonaisvaltaisesti. Soiden suojelemiseen ei sovi samanlaiset mallit kuin vaikkapa metsien suojeluun METSO-ohjelmalla. Soita ei voi suojella pala sieltä, pala täältä. Useilla suoalueilla on monia maanomistajia. Tällöin on tärkeää hakea yhteistyössä suojeluohjelmassa ratkaisua koko suoekosysteemin suojeluun. Mitä tapahtuu suolle, josta suojellaan vaikkapa 70 % ja pilataan 30 %? Suo on vesialue, joten on helppo kuvitella, mitä suojellulle osalle tapahtuu kun vesi virtaa.

Soiden suojelua on valmisteltu kuusi vuotta ja arvokas asiantuntijatyö on tulossa päätökseen. Kerran menetettyjä soita ei saada enää takaisin, sillä suo on luontotyypeistä hitaimmin muodostuvaa ja vaikeaa ennallistaa. Mikä olisi suomalaisempaa kansallismaisemaa kuin suot? Soiden tila on erityisen kriittinen eteläisimmässä Suomessa. Olen surullinen suunnasta, johon soiden suojelua ollaan viemässä. Myös Suomineidon helmoissa asuvilla pitää olla tulevaisuudessa mahdollisuus nähdä puhdas suomalainen suo maakunnassaan ja tutustua soiden eliöstöön ja kasvilajeihin. Tämä mahdollisuus ei säily ilman suojelua, eikä suojelu etene toivomuspuheilla yksittäisten neliömäärien suojeluun.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *