Yleinen

Vihreät nuoret: Sote-uudistuksen kaataminen olisi piittaamattomuutta tulevista sukupolvista

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO pitää Kokoomuksen avauksia sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen viivyttämisestä erittäin vastuuttomina. ViNO vaatii, että hallituksen yhdessä eduskuntapuolueiden kanssa sopima sote-ratkaisu viedään päättäväisesti ja viipymättä maaliin tämän vaalikauden aikana. Sote-uudistukseen liittyvät perustuslailliset ja aikataululliset ongelmat on jo tunnistettu ja niiden ratkaiseminen on kiinni vain tahdosta.

– Kokoomus tuntuu välittävän vain yksityisten toimijoiden roolista uudistuksessa, vaikka terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen on keskeistä juuri nyt. On sekä sosiaalisesti että taloudellisesti kallista olla puuttumatta kasvavaan eriarvoistumiseen, linjaa ViNOn puheenjohtaja Maria Ohisalo.

– Sote-uudistuksessa on kyse hyvinvointivaltion tärkeimmistä palveluista, ihmisten hyvinvoinnista ja sote-järjestelmän kyvystä puuttua esimerkiksi nuorten syrjäytymiseen ja vastata jatkuvasti kasvavan ikääntyneen väestönosan palvelutarpeisiin. Tarvitsemme laajat sote-alueet, joilla on vahva veronmaksukyky ja järjestämisvastuu perus- ja erikoistason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista, muistuttaa Ohisalo.

Erityisesti nyt pitää ratkaista monikanavaisen rahoituksen ongelmat, jotka tekevät järjestelmästä kalliin ja epätasa-arvoisen. ViNO vaatii vahvaa painotusta kustannustehokkaaseen perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäiseviin palveluihin sen sijaan, että kasaantuneita ongelmia hoidetaan kalliin erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen korjaavien palveluiden kautta.

– Oppositiopuolueiden kanssa saavutetun sote-sovun toteuttamisella on kiire sekä ihmisten että maan tulevaisuuden vuoksi. Kuntapäättäjät ympäri Suomen ovat odottaneet ratkaisua jo liian pitkään. Emme voi odottaa enää. Jos järjestelmiä ei saada valtion tasolla kuntoon, vaarantuu kuntien kyky järjestää laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut, huomauttaa ViNOn kuntafoorumin puheenjohtaja, turkulainen kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen.

– Sote-uudistus on liian tärkeä lykättäväksi myöhempään aikaan. Me odotamme, että päättäjät tarttuvat rivakasti kärkihankkeisiin, eivätkä siirrä ongelmia tulevien sukupolvien syliin, Ohisalo ja Ratilainen päättävät.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Maria Ohisalo, 040 703 4185
Puheenjohtaja Aaro Häkkinen, 045 631 2036
ViNOn kuntafoorumin puheenjohtaja Niina Ratilainen, 050 378 7791
Järjestöllä on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *