Yleinen

Turku päätti kouluista ja päiväkodeista

Kulunut syksy on ollut aika uuvuttava kun osallistuu sekä kasvatus- ja opetuslautakuntaan että kaupunginvaltuustoon.

Syyssateiden aikaan kouluverkkoselvityksen läpi kahlaaminen oli pitkä tie. Asukkaiden osallistaminen takkusi, selvityksiä tarvittiin lisää, aikataulusta ei tiedetty. Joulun lähestyessä tilanne näyttää huomattavasti valoisammalta. Valtuuston päättämä kouluverkkoratkaisu 15.11. oli kuitenkin hyväksyttävä lopputulos.

Kouluja ei lakkautettu ja kaupungin oma päivähoitoverkko säilyi alueellisesti kattavana. Lopputulos oli Vihreiden ryhmän tavoitteen mukainen.

Päiväkodit ja koulut ovat herättäneet tunteita. Olen saanut niin paljon palautetta lasten vanhemmilta, että erilaisten yhteydenottojen määrää on mahdotonta laskeakin. Työssä avattiin myös kaupunkilaisille kanava, jonka kautta annettiin 861 palautetta.

 

Nyt on aika katsoa eteenpäin.

Toivottavasti tämän syksyn kokemus käsitellään ja siitä opitaan jatkoa varten. Kaupunkilaiset ovat palautteen määrällä osoittaneet että osallisuutta tarvitaan ja mielipiteitä lausutaan kun siihen annetaan mahdollisuus.

Kouluverkkoesityksestä on puhuttu pääasiassa kielteiseen sävyyn. Kuitenkin koulujen ja päiväkotien paikkoja kaupungissa on hyvä tarkastella ylipäätään kerran valtuustokaudessa. Siksi, että alueet ja lapsimäärät muuttuvat ja palvelujen sijainiin täytyy tällöin muuttua. Palveluverkkotarkastelu ei tarkoita pelkästään lakkauttamisia. Esimerkiksi Skanssiin ja Hirvensaloon rakennetaan koulut, sillä alueiden lapsimäärät kasvavat. Tässä palveluverkkoratkaisussa saatiin tehtyä myös muutamia hyviä tiivistyksiä. Esiopetusta tuotiin alakoulujen yhteyteen, mikä taas on hyvä lapsen kouluun siirtymisen helpottamisesta tutussa ympäristössä.

Kaupungin päivähoitotarjonnan perustan pitää olla kaupungin omaa tuotantoa, mutta myös yksityisillä palveluilla on sijansa toimintaa täydentävänä. Palveluseteli laajentaa Turussa perheiden mahdollisuuksia valita. Toivottavaa olisi, ettei perheille aiheutuisi ylimääräisiä kustannuksia. Nyt on sovittu, että vuoteen 2020 mennessä Turun omaa päivähoitoa on 70 % ja yksityistä 30 %. Tällä päätöksellä lukema on 74 % 26 %. Mittasuhteet on otettava huomioon. Yksityisen päivähoidon lisäksi tulevaa uutta ovat myös Turun omat investoinnit Sofiankadun ja Rauninaukion päiväkodeissa.

Päätösten tulee nyt olla johdonmukaisia. Moni palveluverkkoesityksessä alun perin ollut koulu on ollut lakkautusuhan alla monesti aiemminkin. Työtä pitää tehdä sen eteen, että perheet tietäisivät muutoksista pidemmällä aikavälillä. Monesti se on mahdotonta ihan käytännön syistä, kuten jos kiinteistö menee niin huonoon kuntoon, että työskentely ja koulunkäynti ei ole terveellistä. Lisäksi kaupunkilaisten palautteissa toivottiin että mahdolliset lakkautukset tehtäisiin sillä aikataululla, että muutos ei astu voimaan liian rivakasti. Lasten koulu- ja päiväkotivalintaa on helpompi suunnitella, jos tiedetään, mitkä ovat lähipalveluita asuinalueella vuoden päästä. Tätä on nyt syytä arvostaa.

Valtuusto pääsi mielestäni päätöksessä hyvään lopputulokseen. Kaikki poliitikon menetetyt yöunet oppilasennusteita, kaupunkilaisten palautteita ja virkamiesten perusteita lukiessa eivät olleet turhia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *