Yleinen

Tällainen oli vuosi 2014

2014 oli toinen vuoteni Turun kaupunginvaltuutettuna – tähän astisista luottamustoimistani kiinnostavin, innostavin ja haastavin. Jatkoin myös kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenenä koulutusasioiden parissa. Uusina tehtävinä edustin vihreää valtuustoryhmä Turun vihreän kunnallisjärjestön hallituksessa, olin valittu Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liittoon kunta-asioiden foorumin puheenjohtajaksi ja tein puolueelle työllisyysohjelmaa.

Talous, tasa-arvo, työ, opintotuki, euro- ja seurakuntavaalit, koulutus, ydinvoima, mehiläiset ja toriparkki.

Heti vuoden alussa oli selvää, että Turun kaupungin talous on sen verran keinuvalla pohjalla, että vuoden kipeimmät ratkaisut rakennetaan vuoden 2015 budjettia tehtäessä. Taloushaasteiden vastapainoksi muutamia isoja valopilkkuja nähtiin myös, itselleni tärkeimpänä sateenkaarilippujen liehuessa syksyllä ympäri maata!

Vuoden alussa päättyi pitkä kädenvääntö opetusryhmien kokojen kasvattamisesta Turussa. Ryhmäkokoa ei lopulta nostettu, mikä oli huojentavaa. Kaupungin talous on silti ollut siinä tilassa, että vastaava säästö piti hakea sivistystoimialalta muilla keinoin. Toukokuussa lähdin mukaan Lahteen ammattiin opiskelevien Taitajakisoihin. Innostuin opiskelijoiden osaamisesta ja paikallisten opiskelijoidemme menestyksestä EM-kisoissa.

Valtakunnan politiikassa tapahtui paljon. Vihreiden puoluevaltuuskunta kokoontui vuoden aikana Porissa, Seinäjoella ja kahdesti Helsingissä. Hyväksyimme vuoden aikana ohjelmat ilmastosta, työstä, tasa-arvosta, koulutuksesta ja asumisesta. Syksyn kokouksessa päätimme lähteä hallituksesta. Puoluekokouksessa keväällä tehtiin iso urakka hyväksymällä poliittinen ohjelma tulevia vaaleja varten.

130647842972889789

eläimet

Keväällä innostuin euroviisuista Conchita Wurstin voittaessa. Samoihin aikoihin käytiin eurovaalit. Asenneilmapiiri seksuaalivähemmistöjä tai erilaisuutta kohtaan ei ollut kaikkialla yhtä avointa. Eurovaaliväsymystä purettiin Turun vihreiden nuorten ja opiskelijoiden reissulla Tukholmaan, jossa syötiin hyvää kasvisruokaa ja tavattiin kaupungintalossa Tukholman vihreää valtuustoryhmää.

Raivostuin pitkästä aikaa toden teolla opiskelijapolitiikasta. Hallitus päätti kiristää opintotukea ja poistaa oikeuden opintotukeen toista samanarvoista tutkintoa suorittaessa. Lukukausimaksujen uhka oli koko ajan keskusteluissa. Lopetin upean ja antoisan työni Turun AMK:ssa opiskelijakunnassani TUOssa edunvalvonta-asiantuntijana ja siirryin uusiin haasteisiin eduskuntaan avustamaan Ville Niinistöä työssään. Turun AMK:lle valittiin uusi hieno rehtori ja syksyllä suurten muutosten ja leikkausten jälkeen rauha näyttää laskeutuvan työyhteisöön.

Keväällä Turulle tehtiin uusi strategia. Siitä tuli tuskaisen alkutaipaleen jälkeen hyvä. Erityistä iloa tuotti kaupunkilaisten osallisuuden korostaminen ja hyvät päästötavoitteet. Toivon että toteutus käynnistyy pian.

Kesän alkaessa surin Italian putoamista jalkapallon MM-kisoissa. Turkulaisen kesän aloitti viimeistään tänäkin vuonna Ruisrock, josta hankin Robinin bändipaidan. Löimme valtuustossa kovat ohjeluvut budjetin valmisteluun. Maahan tuli uusi hallitus. En pitänyt siitä, että eurovaaleissa 50 000 ääntä saanut ei ryhtynytkään mepiksi. Uhka Fennovoima-Rosatomin periaateluvasta kärysi ilmassa.

Tein kaksi pitkään pohtimaani aloitetta minulle tärkeässä urbaanin luonnon aiheessa: kaupunkimehiläistarhauksen lisäämisestä ja hyötykasvien käytöstä kaupungin viheryksikössä. Kävin Porissa SuomiAreenassa, mikä poiki hauskan mediasattumuksen loppuvuodesta. Loppukesäksi tein lomamatkan vanhaan tuttuuni Intiaan keskelle pahinta monsuunikautta. Vierailin ikivanhoissa moskeijoissa, Aasian suurimmassa slummissa, Mahatma Gandhin talossa ja luomumausteplantaaseilla. Ei ehkä kovin rentouttava, mutta erittäin silmiä avaava reissu.

indiakollaasi

Pitkä ja pimeä syksy höystettynä sateenkaaren väreillä

Syksyllä jännitin seurakuntavaaleja, joissa olin upean ystäväni Salla Niemen kampanjassa mukana. Salla valittiin Katariinassa seurakuntaneuvostoon! Järjestin Turussa kaksi keskustelutilaisuutta koulutuksesta. Pääsin Varsinais-Suomen vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi ja aloitin kampanjasuunnittelut taitavan ja kekseliään tukitiimini avulla.

rosatomkuva

 

Hallitus halusi edistää surkeaa Fennovoima-Rosatomin ydinvoimahanketta. Emme voineet tukea hallitusta, joka petti keskeisen sopimuksemme. Vihreiden lähdettyä hallituksesta moni asia muuttui.

 

Turussa tapahtui paljon. Kouluverkkoselvitys ja esitykset lakkautettavista kouluista ja päiväkodeista vuoti julkisuuteen kesken valmistelun, mikä aiheutti tukalan tilanteen päättäjille, koululaisille, opettajille ja vanhemmille. Kuulemiskierros saatiin kuitenkin käyntiin ja valtuustoryhmät neuvottelivat koulujen tulevaisuudesta. Tarkastelimme esityksiä ja selvityksiä, sekä vastailimme kaupunkilaisten yhteydenottoihin. Kouluasioihin käytettyjen öiden pitkien tuntien päätteeksi vihreisiin onnistumisiin syksyltä kuuluu koulusäästöjen keventäminen miljoonalla eurolla sekä mielestämme kohtuullinen kouluverkkoratkaisu. Lisäksi otin kantaa pormestarimalliin ja taistelin toriparkista. Eeppinen junttausfarssi päättyi valitettavasti toriparkin hyväksi äänin 33-34.

Soidensuojeluohjelma pysäytettiin, koulutukseen tehtiin superleikkaukset ja energiapäätöksissä näytettiin punaista valoa uusiutuville vaihtoehdoille. Sote-ratkaisu takkusi kohtuuttomasti. Eduskunnan superviikot käytiin, kun ensin äänestettiin tasa-arvoisesta avioliittolaista ja viikkoa myöhemmin ydinvoimalasta. Tanssin flashmobissa ja itkin onnesta avioliittolain edetessä. Tässä päätöksessä näytettiin se voima, mikä vaikutus politiikalla voi parhaimmillaan olla ihmisten elämään.130647842972889789 – Kopio

valtuusto2014 oli raskas ja työntäyteinen. Sain olla mukana monessa vastuullisessa tehtävässä ja isossa työssä, jota valmisteltiin perusteellisesti. Vastapainona opin paljon uutta ja tutustuin eduskunnassa moneen uuteen järjestötoimijaan ja työkaveriin. Opin enemmän toisten erilaisista tavoista katsoa maailmaa ja tehdä parhaansa.

 

 

Eduskuntavaalit, kaupunkimehiläisiä Turkuun, päätöksiä ratikasta, pyörätie Humalistonkadulle, kampus Kupittaalle. Iloinen kampanja ja keskustelua koulutuksesta, työstä, ympäristöstä, kaupungeista ja eriarvoisuudesta.

pride

 

2015 olen ensimmäistä kertaa ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Matkaan mukaan voi osallistua starttibileissä 17.1. sekä osallistumalla kampanjaan.

Palautetta menneestä ja toiveita tulevasta otan myös vastaan.
***
Kiinnostaako vielä muinaisempi historia? Tällainen oli vuoteni 2013.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *