Yleinen

Ruoka on syömistä varten

Hyvää hävikkiruokaviikkoa! Kyllä vaan, hävikkiruokaa syntyy niin paljon, että aiheesta tietoisuuden lisäämiseksi vietetään omaa viikkoa, jonka tiimoilta myös Turussa on tempaistu hävikkiruokalounaita jakamalla.

Maailmanlaajuisesti kolmannes kaikesta tuotetusta ruuasta jää syömättä ja päätyy jätteeksi. Suomessa ruokaa päätyy roskiin 400 miljoonaa kiloa vuodessa kotitalouksista, ravitsemuspalveluista, teollisuudesta ja kaupoista.

Täytyykö näin olla? Onko nykypäivänä jo itsestään selvää, että osa ruuasta menee roskiin? Elämmekö arjessa kuin ruotsinlaivan buffetissa?

Ruokahävikistä puhutaan onneksi yhä enemmän. Alkaa olla jo tavallisesta poikkeavaa jos suuret kauppaketjut ja ravitsemuspalvelut eivät olisi asiaa käsitelleet. Osa kauppaketjusta tai -yrittäjistä lahjoittaa ylijäämäruokaa hyväntekeväisyyteen tai hyödyntävät sen muihin tarkoituksiin

Siinä missä koulujen ja kauppojen ylijäämäelintarvikkeiden jakoon suhtaudutaan hyvin positiivisesti, pidetään joitain hävikkiruuan hyödyntämistapoja vielä epämiellyttävinä. Tähän kuuluu esimerkiksi ruuan dyykkaaminen, ruuan syöminen parasta ennen – päiväyksen jälkeen sekä usein oman kotikeittiön ylijäämäruuan käyttäminen.

Minä kuten muutkin suomalaiset heitän tilastojen mukaan noin 23 kiloa alun perin syömäkelpoisia elintarvikkeita haaskuuseen vuodessa. Milloin aloimme hukkaamaan arvokasta ruokaa ja menetimme arvostuksen ruuan saatavuuteen? En ajattele ruokaa juuri muussa yhteydessä kuin nälkäisenä. Hävikkiviikolla olen kuitenkin ajatellut ruokaa usein. Työpaikkaruokaloissa on jo opittu ottamaan sen verran ruokaa kuin sitä saa syötyä ja kauppaostoksia tehdään tarkkaan jo ruuan hinnankin vuoksi. Miksi teemme tarkoituksella niin paljon biojätettä?

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra teki hävikkiruualla nokkelan ja menestyksekkään kokeilun Jyväskylän kaupungin kanssa koulujen ylijäämäaterioiden myymisestä euron hintaan. Hyvän vastaanoton saanut kokeilu vakinaistettiin nopeasti. Viime keväänä Turussa Arkea taas aloitti ylijääneen kouluruoan jakamisen Turun Katulähetys ry:n kautta. Päihdeongelmaisten, asunnottomien ja syrjäytyvien auttamiseksi toimiva yhdistys jakaa ruokaa maksutta.

Nerokkaita kokeiluja voi tehdä myös kotona. Oma käyttökelpoisin oivallukseni on ollut pakastaa juustonkänttyjä yhteen pussiin ja sulattaa niitä lopulta pizzanpäällisiksi. Ystäväni taas tekee eilisen puurosta tämän päivän sämpylöitä. Saa syödä! – hankkeen sivustolle on rakennettu reseptihaku ainesosittain ylijäämäruuan hyödyntämisen rohkaisemiseksi.