Yleinen

Kivihiilen alamäki – muutosta ilmassa

Posted

Energiasektorilla näkyy vihreitä valonpilkahduksia. Kuluvalla viikolla on uutisoitu kivihiilen hinnan ja kysynnän laskusta.

Energia on yhä useammin valinta ja arvokysymys. Viimeisimpänä markkinoilla Nordea ilmoitti poistavansa sijoitussalkustaan hiilikaivosyhtiöitä 100 miljoonan euron arvosta. Nordean syy on selvä: kivihiilen hinnan romahduksen rinnalla vaikuttaa asiakkaiden kasvava kiinnostus sijoitustuotteiden hiilijalanjäljen perään. Samalla Nordea on tehnyt arvovalinnan: konsernin hallinnoimista rahastoista poistetaan yhtiöt, jotka suunnittelevat uusien hiilikaivosten perustamista. Erinomainen uutinen ilmastolle.

Sama muutos on käynnissä myös monien kansainvälisten sijoittajien salkuissa.

Halvan hiilen kysyntä taittuu koska meillä ei ole varaa polttaa hiiltä ilmakehään. Ilmastonmuutoksen jälkien korjaaminen maksaa enemmän kuin sen ehkäiseminen, puhumattakaan inhimillisestä vahingosta jonka sään ääri-ilmiöt ja ruuantuotannon epävarmuus aiheuttavat. Ekonomisti Nicholas Sternin mukaan maanviljelykselle, infrastruktuurille ja rannikkokaupungeille aiheutuvat tuhot voivat aiheuttaa pahimmillaan jopa 20 prosentin pysyvän loven maailmantalouteen.

Mitä sitten hiilen tilalle? Sekin on kiinni valinnoista. Kansainvälinen energiajärjestö IEA on arvioinut, että uusiutuvaan energiaan investoitiin vuonna 2013 noin 250 miljardia dollaria. Fossiiliseen energiaan käytettiin samana vuonna yli 1 000 miljardia dollaria.

Nordean esimerkki on kannustava. Saastuttaviin polttoaineisiin ja energianlähteisiin sijoittaminen alkaa olla liiketaloudellisesti niin suuririskistä, ettei vihreämpiin vaihtoehtoihin siirrytä pelkästään ympäristösyistä. Tässä on kansallisella ja kansainvälisellä politiikassa suuri rooli. Kun politiikassa asetetaan selkeät tavoitteet energiasektorin viherryttämiseen ja ympäristölle haitalliselta toiminnalta poistetaan ensin tukia ja myöhemmin asetetaan ympäristön pilaantumista vastaavia taloudellisia vaatimuksia, edistetään maailman energiankulutuksen painopisteen siirtymistä uusiutuviin.

Energiasektori uudistuu jo markkinoiden toimesta. Politiikan pitää olla ajan hermolla. Niin luodaan muutosta ilmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *