Yleinen

Intialaisten naisten päivä

Maailma on kohahtanut kerta toisensa jälkeen intialaisten naisten puolesta. Yhä useammin kansainvälinen media on uutisoinut naisiin kohdistuvasta väkivallasta, joukkoraiskauksista ja tyttöjen murhista. Yhä useammin olemme kysyneet, puututaanko vääryyksiin mitenkään?

Maailman väkirikkain valtio Intia ei ole aina saanut osakseen yhtä laajaa huomiota. Intialaisen naisen asemasta on tullut puheenaihe sen jälkeen, kuka nuori opiskelijanainen joukkoraiskattiin Delhissä bussimatkalla. Nainen kuoli vammoihinsa ja sai sadattuhannet osoittamaan mieltään naisten olematonta turvaa vastaan.

Surullinen tarina on saanut poikkeuksellisen käänteen. Maassa, jossa on hengenvaarallista olla nainen, on alkanut tapahtua. Hitaasti, mutta toivottavasti varmasti.

Intia (7) Ongelmat ovat rakenteellisia ja kehitystä estävät lisäksi
myös pinttyneet asenteet. Värikkään Intian eri osavaltiot
ja alueet poikkeavat toisistaan kehityksessä ja tavoissa
kuin yö ja päivä. Myös uskonto tuo osansa naisen
elämään. Intian isän ja kaikkien ihmisten tasa-arvoa
periksiantamattomasti ajaneen Mahatma Gandhin neuvo
“to call woman the weaker sex is a libel; it is man’s
injustice to woman” ei ole muiden oppien lailla jäänyt
intialaisten tekoihin.

 

Intiassa on hengenvaarallista olla nainen. Vaara alkaa siinä vaiheessa, kun sikiön sukupuolen selvittyä päätetään, onko lapsi toivottu. Virallisesti kastijärjestelmää ei ole ja myötäjäiset on kielletty lailla. Kuitenkin arviolta 600 000 tyttöä tai naista katoaa vuosittain. Vastanaineita morsiamia kuolee usein tulipaloissa ja tyttölapsia syntyy huomattavasti poikia vähemmän.

Sain työskennellä kolmen kuukauden ajan Intiassa kehityshankkeessa, jossa naisten kanssa käytiin läpi keinoja parantaa toimeentuloaan ja asemaansa. Maanviljelijän ennustettavampi toimeentulo ja kastelujärjestelmän antama riippumattomuus sateiden ajoituksista ja luomuviljelyllä irtopääsy korruptoituneista lannoite- ja torjunta-ainemarkkinoista parantavat perusturvaa. Köyhien ja naisten aseman pitää kuitenkin muuttua, jotta parempi elämä olisi todella mahdollista.

Bharatpurin kylässä nuoria poikia oli huomattavasti tyttöjä enemmän. Morsiamia haettiin naapurikylästä sukulaisuussiteiden turvin. Vuoden 2011 väestölaskennan mukaan tyttöjen osuus Intiassa on jatkanut laskua ja luku on alhaisiin vuoden 1947 jälkeen.

India 022  Intialaismediat raportoivat päivittäin useista, jopa kymmenistä
naisiin kohdistuvista väkivallan teoista: joukkoraiskauksista,
pahoinpitelyistä ja kunniamurhista. Enemmistö teoista jää silti
piiloon, sillä alueelliset kehityserot ovat valtavia ja virkavallan
asenteet vaihtelevat.

Muutos on kuitenkin alkanut. Naisiin kohdistuvien rikosten
ilmiannot ovat yli kaksinkertaistuneet vuodessa. Ongelmista aletaan
puhua ja oikeuksia vaatia. Ilmiantaja saattaakin yhä useammin olla
veli tai isä, kun aiemmin perhepiirissä teosta olisi visusti vaiettu
kunniasyistä. Myös poliisin on sanottu suhtautuvan asiallisemmin ja  vakavammin naisiin kohdistuviin rikoksiin.

Moni historiassa tehty valinta antaa uskoa, että näemme vielä hyvää kehitystä sukupuoltentasa-arvossa. Vain kolmevuotias Intia antoi naisille äänioikeuden vuonna 1950. Naiset työskentelevät maassa lähes kaikissa ammateissa ja tytöt käyvät laajasti koulua. Naiset osallistuvat myös politiikkaan ja päätöksentekoon. Ensimmäinen naispresidentti maahan valittiin vuonna 2007.

Intia on monitasoinen maa. Se nuorten koulutettujen kaupunkilaisten määrä, joka tahtoo pestä Intian ryvettyneet kasvit ja viedä maan kohti tasa-arvoa, kasvaa. Vastassa on valtava määrä
vanhoillisia länsimielistymistä vastustavia, joten ristiriidat ovat valmiina ja erot kansalaisten välillä syvenevät. Sadat tuhannet ihmiset ovat vaatineet pääkaupungissa Delhissä useissa
mielenosoituksissa naisille oikeuksia elää turvassa. Nyt odotamme, miten poliittinen johto, joka on vanhoillisten ja uudistusta vaativien puristuksissa, toimii.

Intian tulevaisuus on hyvin kiinnostavaa. Maasta ponnistaa valtavasti teknologista kehitystä ja tietopääomaa. Intia kouluttautuu ja nousee vaurastuvien valtioiden joukkoon. Samalla erot kehityksessä lisääntyvät alueellisesti ja kuilu köyhyydessä, tasa-arvossa ja ihmisoikeuksissa repeää.

Runsaan vuosikymmenen kuluttua väestöltään maailman suurimmaksi nousevan valtion tasa-arvotilanne ei ole vain maan sisäinen asia. Kansainvälisessä keskustelussa pystytään tukemaan intialaisten naisjärjestöjen kamppailua naisten oikeuksien puolesta.

Suomen valtionjohdosta on kuultu ristiriitaisiakin lausuntoja siitä, miten kumppaneiden ihmisoikeusrikkomukset huomioidaan kun solmitaan kahdenvälisiä suhteita. Kuten Mahatma Gandhi sanoisi: ”You must be the change you wish to see in the world”.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *