Yleinen

Eduskunta, murennat tasa-arvoisen koulutuksen pohjaa

Voi eduskunta mitä olet menossa tekemään. Poistat ihmisiltä oikeuden opintotukeen toisen korkeakoulututkinnon osalta.

Se on hölmöläisen hommaa. Taidat tietää sen itsekin! Järkiperusteita päätökselle ei ole. Ei vaikutusarvioita, ei mitään näyttöä tuloksista. Itse asiassa, suurin osa tekemistäsi muutoksista opintotukeen viime aikoina on osoittautunut vielä arvioitua huonommiksi. Niin tulee nytkin käymään.

Suomi ei ole tämän päivän opiskelijalle niin helppo maa kuin kuvittelet. Työelämä on muuttunut paljon: enää korkeakoulusta ei revitä työpaikkaan, jossa kymmeniä vuosia myöhemmin järjestetään työuran eläkekahvit. Tänä päivänä elämään kuuluu työttömyysjaksoja. Palkattomia harjotteluita ja minimituntisopimuksia. Työpaikat lakkaavat olemasta tai siirtyvät muualle. On pätkätöitä ja määräaikaisuuksia.

Puhut usein suomalaisen yhteiskunnan parhaita piirteitä olevan vapaus olla sellainen kuin on ja rakentaa omaa elämäänsä. Vapaus ilmaista itseään ja mielipidettään.

Nyt olet poistamassa oikeutta kouluttautua uudelleen. Poistamalla opintotuen toisesta saman tasoisesta korkeakoulututkinnosta sanot Suomen nuorisolle että päätökset loppuelämästä tehdään 19-vuotiaan. Tai sen jälkeen ne tehdään omaan piikkiin. Onko tämä sinun mielestäsi vapautta toteuttaa omaa elämää, intohimoa ja haaveita?

Sillä käytännössähän suljet oven monelta kouluttautua uudelleen. Kaikilla kun ei ole siihen varaa. ”Mene opiskelujen ohella töihin”, sanot. Ei se niin toimi. Oletko yhtään tietoinen, millaista opiskeluelämä nykyään on? Ja että opiskelija käy jo töissä, uusien niin paljon kuin pystyy? Entä oletko yhtään tietoinen, kuinka vaikeaa on saada osa-aikaista työtä?

Entä muistatko, että runsas vuosi sitten sinä itse teit korkeakoulujen rahoitusmalleihin uudistuksia? Uudistuksessa määritit että korkeakoulut saavat rahoituksestaan suuren osan sen mukaan, kuinka moni opiskelija suorittaa 55 opintopistettä vuodessa. Entä muistatko, kun kiristit juuri opintotuen saamisen ehtoja, siinä opiskelijan ihka ensimmäisessäkin korkeakoulututkinnossa? Sanoit, että tukikuukautta kohden tulee suorittaa 5 opintopistettä, ja että ylipäätään kalenterivuonna pitää olla 20 pistettä rekisterissä ennen kuin ensimmäistäkään tukikuukautta voi tilille rapsahtaa. Siitä huolimatta, että sattuisi valmistumaan esimerkiksi helmikuussa. Oma mokasi opiskelija, ajattelit.

Onkohan tämä nyt johdonmukaista? Entä onko mielestäsi oikein tai edes järkevää kiristää opiskelijan ruuveja sekä koulutuspolitiikassa että sosiaalipolitiikassa ja vieläpä ristiriitaisesti?

Yksi ilmainen vinkki muuten. Olet väläytellyt, että opiskelua pitäisi rahoittaa jatkossa enemmän opintolainalla. Pöyristyttävä ajatus. Lisäksi jatkossa mahdotonta tämäkin. Opintolainaan kun on oikeutettu vaan opintorahaa käyttävä opiskelija.

Mitä päätöksestäsi sitten seuraa käytännössä, tiedätkö? Kuvitellaan että tahtoisin opiskella sairaanhoitajaksi. Tämän ammatin osaajista on muuten niillä työmarkkinoilla joita sinä hoidat, suuri pula. Opiskelisin neljä vuotta intensiivistä hoitoalan koulutusta, 55 opintopistettä vuodessa kuten vaadit ja rahoittaisin opintoni pankkilainalla. Todennäköisesti ei, sillä minulla ei olisi varaa maksaa kymmenien tuhansien eurojen lainasta lyhennyksiä ja korkoja, eikä minua ole siunattu varakkaalla perheellä tai suurilla perinnöillä. Suomen tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä herättäisi minussa katkeraa naurua.

Olet mielestäni tosi pahasti hakoteillä ja siitä kärsii pian moni. Mieti vielä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *