Valtuustoaloitteet

Aloite: Paperittomien välttämättömien terveydenhuoltopalveluiden turvaaminen Turussa

Turun kaupunginvaltuusto

23.3.2015

Paperittomien välttämättömien terveydenhuoltopalveluiden turvaaminen Turussa

Vailla oleskelulupaa oleville ulkomaan kansalaisille, jotka eivät ole julkisen terveydenhuollon piirissä, on jo muutamassa kaupungissa Suomessa tarjolla terveyspalveluita salaisilla paperittomien klinikoilla. Global Clinic on toiminut jo Helsingissä ja Turussa. Paperittomien klinikalla on hoidettu vapaaehtoisen terveydenhuoltohenkilöstön voimin useita paperittomia, Turussa asiakaskunta vuosittain on klinikan työntekijöiden arvion mukaan ollut alle 100 henkilöä.

Paperittomien välttämättömän terveydenhuollon turvaamiseksi ja kuntien tilanteiden yhdenmukaistamiseksi valmisteltiin sosiaali- ja terveysministeriön johdolla lainsäädäntöä, ja hallitus antoi 18.12.2014 esityksen eduskunnalle paperittomien terveyspalvelujen järjestämisestä. Tavoitteena oli turvata riittävät terveyspalvelut nykyistä paremmin myös niille kolmansien maiden kansalaisille, joilla ei ole tai joille ei voida myöntää pitkäaikaista oleskelulupaa.

Ministeriön ja Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokset suosittavat terveydenhuollon järjestämistä. Paperiton siirtolainen voi olla ulkomaalainen, jolla on ollut oleskelulupa tai viisumi Suomeen, mutta joka on luvan umpeuduttua jäänyt oleskelemaan Suomeen tai kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ulkomaalainen tai ihmiskaupan uhri.

Vapaaehtoisvoimin toimiva terveydenhuolto ei ole kestävällä pohjalla. Lainsäädäntömuutos ei edennyt hallituskaudella joten esitämme, että Turku valmistelee muutoksen, joka takaa kunnassa paperittomien henkilöiden terveydenhuollon järjestämisen ja oikeuden välttämättömiin terveyspalveluihin.

Turussa 23.3.2015

Niina Ratilainen, Lauri Kattelus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *