Yleinen

Turun valtuutetut: kannustetaan, ei lannisteta

Maanantaina piti olla ihan mukava valtuustopäivä. Seminaarissa keskusteltiin nuorisovaltuuston edustajien kanssa ja kuultiin ratikkaselvitys. Illalla kokouksessa päätettäisiin hyväksyä Fortuna-korttelin kaava.

Itse kokous lähti nopeasti aivan käsistä. Olavi Mäenpää (svr) aloitti kaupungin taloudesta puhuttaessa maahanmuuttokeskustelun, jota perussuomalaiset valtuutetut ilomielin jatkoivat. Todellinen farssi nähtiin, kun kokonaisia ihmisryhmiä leimattiin vain kustannuksia aiheuttaviksi. Turun perussuomalaiset eivät keskustelussa valitettavasti tahtoneet nähdä ihmisiä yksilöinä, vaan tiettyyn lokeroon taustansa takia kuuluvina samanlaisina henkilöinä. Samalla kun maahanmuuttajataustaisia syytettiin rikoksista, tekaistiin myös keksittyjä lukuja maahanmuuttajien aiheuttamista kustannuksista.

Kaikki ihmiset aiheuttavat kustannuksia. Minä olen aiheuttanut varmaan valtavan miinuksen kaupungin kassaan käydessäni kouluja, ajaessani bussilla ja käyttäessäni terveyspalveluita. Meitä ihmisiä on niin monta erilaista, tässä kaupungissa n.185 000 erilaista. Ja me kaikki aiheutamme kustannuksia. Mutta niiden kustannusten maksamista varten kaupungit kai ovat olemassa. Asukkaille peruspalveluiden tuottamista varten.

Olin myös pettynyt, kun nuorisovaltuuston edustajien pyyntöön saada edustus kaikkiin lautakuntiimme suhtauduttiin vastaamalla, etteivät nuoret pysty osallistumaan kaikkeen päätöksentekoon, koska heillä ei ole siihen ikänsä puolesta edellytyksiä. Kaikki valtuutetut toki eivät onneksi näin ajattele, mutta nämä näkökulmat nuorten haluun osallistua päätöksentekoon ovat harmillisia.

Illan kruunasi valtuustorivistä naisvaltuutetun puheenvuorolle huudettu ”reipas tyttö”. En oikein keksi, miksi olisi erityisen reipasta, kun nainen puhuu.

Tämä kaupunki olisi paljon parempi kun vetäisimme yhtä köyttä. Lopettaisimme syyllistämisen ja vähättelyn, erityisesti ihmisten taustan vuoksi ja keskittyisimme asioiden parantamiseen ja yhteistyöhön. Näkisimme ihmiset mahdollisuutena emmekä kuluerinä tai ikänsä takia heikompina. Mitä tulee ikään ja päätöksentekokykyyn, eivät nämä asiat kulje automaattisesti käsi kädessä. Olen tavannut useita Turun nuvalaisia ja vieraillut heidän kokouksissaan. Olen ollut aivan vakuuttunut, että kuka tahansa heistä pystyy osallistumaan päätöksentekoon kuten kuka tahansa vanhempi valtuutettu. Että päätöksenteon kaupungissa tulisi ylipäätään olla sen verran avointa, saavutettavaa ja selkokielistä, että siihen voi kuka tahansa turkulainen ottaa kantaa.

Jos jossain on ongelma, pitää se korjata. Maahanmuuton ongelmia esimerkiksi kielikoulutuksen puutteessa tai kotouttamisen resursseissa ei korjata laittamalla rajoja kiinni. Nuoria ei saada kiinnostumaan yhteisten asioiden hoitamisesta jos heitä ei tueta vaan lannistetaan. Naiset eivät käytä ääntään jos se vaatii heiltä muiden silmissä eritysiiä ponnisteluja.

Kaupunki on parempi, kun siitä tehdään omalla esimerkillä parempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *