Yleinen

Hallitus, nyt on aika aloittaa kestävä ympäristöpolitiikka!

Ihmisten määrä maapallolla lisääntyy ja kulutus sekä kertakäyttökulttuuri yleistyvät. Moni ympäristön pilaantumiseen liittyvä ilmiö akuutti ongelma ovat ajassamme päivittäisiä haasteita.

Yksi suurimmista ja kokonaisvaltaisimmista uhkista on luonnon monimuotoisuuden heikentyminen. Perjantaina 22.5. vietetään YK:n luonnon monimuotoisuuden päivää, eikä aihe ole turhaan kansainvälisesti merkittävä. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja lajien häviäminen on yksi vakavimpia ongelmia maapallolla. Myös Suomessa.

Luonnon monimuotoisuudesta häviää paloja ja kerroksia joka päivä, ja tahti kiihtyy kokoajan. Syynä hälyttävään kehitykseen ovat ilmansaasteet, luonnonvarojen ylikäyttö, ilmastonmuutos, vieraslajien leviäminen ja elinympäristöjen pirstaloituminen.

Kun ongelmat ovat peräisin ihmistoiminnasta, niitä myös hillitään ihmistoimin. Kevään eduskuntavaaleissa Perussuomalaisten ohjelmissa luonnonsuojelu mainitaan vain kielteisessä yhteydessä. Keskustalla luonnonsuojelussa sivutaan metsiä ja Itämerta. Kokoomuksen vaaliohjelmassa luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on nostettu suureksi huoleksi, luonnonsuojelutarpeesta ei mainita.

Ympäristöongelmat ovat sekä globaaleja että lokaaleja. Siinä missä monet asiat tulee ratkaista kansainvälisissä kokouksissa, on kuitenkin vähintään yhtä merkittävää, mitä itse teemme. Suomen luonnonsuojelun tulevaisuus on täysin omissa käsissämme.

Luonnonsuojelu on edullinen investointi tulevaisuudelle. Ekosysteemit ylläpitävät ruuantuotantoa, säätelevät ilmastoa ja tulvia ja tarjoavat suomalaisille tärkeitä elämyksiä. Monimuotoisuus myös auttaa lajien säilyttämisessä. Jos monimuotoisuuden säilyttäminen ja luonnonsuojelu jätetään heitteille, emme voi taata että tulevat sukupolvet kohtaavat luonnossa saimaannorppaa, ahmaa, ilvestä, itämerennorppaa, merikotkaa tai pyöriäistä. Kaikki edellä mainitut lajit ovat vaarantuneita tai äärimmäisen uhanalaisia.

Suuri menetys vaanii lisäksi vesistöissämme. Suomen kalakannat ovat heikossa hapessa kalastuspolitiikan, saasteiden ja patojen vuoksi. Vapaana vaeltavat järvilohi, meritaimen, vaellussiika ovat äärimmäisen uhanalaisia, minkä vuoksi myös vapaa-ajan kalastajat ovat ahtaalla.

Hallituspuolueet ovat sorvanneet kantojaan jo turvallisuuteen ja maanpuolustukseen, maahanmuuttoon sekä viimeisimpänä talouteen. Luonnon monimuotoisuuden päivänä on juuri oikea hetkiä toivoa, että luonnonsuojelu yltää vielä omaksi kohteekseen neuvotteluprioriteeteissa. Koskiensuojelulakia ei saa avata ja viimeisiä vapaita virtavesiä padota. Harvat luonnontilaiset suot uhanalaisine sammakkoineen tarvitsevat suojelua. Sukupuuton partaalla oleva saimaannorppa odottaa toimia ilmastonmuutoksen vähentämiseksi ja verkkokalastustuskieltojen asettamiseksi. Hallituspuolueiden toimesta väläytelty ympäristöministeriön lakkauttaminen olisi raskas isku kaikelle edellä mainitulle.

Luonnonsuojelun esteenä ei ole ylitettäviä ongelmia, vaaditaan vain tahtoa. Näitä menetyksiä ei jälkeenpäin enää korjata. Luonnon monimuotoisuuden päivänä on hyvä hetki aloittaa kestävän luonnonsuojelun politiikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *