Yleinen

Turun AMK:n Kupittaan kampus on vihdoin totta!

Puhe valtuuston kokouksessa 1.6.2015

Tätä päivää ja päätöstä ovat todella monet odottaneet todella kauan, todella hartaasti.

Turun AMK on kampanjoinut uuden kampuksensa etenen kauan. Kauan on Turku asiaa pyöritellyt eikä suinkaan valtion poukkoileva koulutuspolitiikka ole tilannetta ollut omiaan vauhdittamaan.

Harvoin on käsittelyssä kuitenkaan näin monipuolisesti hyvä hanke. Ammattikorkeakoulutuksen keskittäminen omalle kampukselleen on oikein ja se on järkevää. Hyödyt näkyvät opiskelijoiden ja opettajien työssä, imagossa ja vetovoimassa sekä taloudessa.

Strategiassamme ja kaupungin markkinoinnissa kehumme olevamme Suomen paras opiskelukaupunki. Tämä on vain sanahelinää, kunnes Kupittaan kampus on valmis. Korkeakoulutus Turussa on laadukasta ja erittäin monipuolista sekä monikielistä. Turussa opiskellaan kuitenkin kuudessa eri korkeakoulussa ja lukuisilla eri kampuksilla. Onneksi saamme keskitettyä edes korkeakoulujen sisällä opetusta samaan paikkaan. Joskus monipuolisuudelle monet rakennukset eivät ole parhaaksi.

Turun ammattikorkeakoulu toimii tänäänkin viidessä toimipisteessä. Se on valtava jarru kehittää ammattikorkeakoulutusta. Se on valtavan noloa myös tavoitteillemme opiskelijakaupunkiuden herruudesta. Sen verran usein olen itsekin opiskeluaikoinani ryntäillyt Sepänkadun, Ruiskadun ja Lemminkäisenkadun välillä, että tiedän monialaisuuden olevan käytännössäkin haastavaa toteutua. Opiskelijat eivät saa palveluita kaikilta toimipisteiltä asioihinsa ja opettajat eivät kohtaa yli koulutusalarajojen. Ryhmät eivät sekoitu ja eri alojen opiskelijat eivät kohtaa toisiaan. Valtuustotyökin sen todistaa: on rikkautta, kun erilaiset ja eritaustaiset ihmiset kohtaavat. Se opettaa ymmärrystä toisia kohtaan ja monipuolistaa keskustelua.

Turun AMK kilpailee jatkossa ammattikorkeakoulujen ykköspaikasta.

Moderni korkeakoulutus vaatii myös ajanmukaiset tilat. Turun ammattikorkeakoulussa seinät ovatkin ehkä pahimmillaan olleet rajoitteena koulutuksen uudistumiselle. Uudet opetusmenetelmät eivät välttämättä toimi vanhanaikaisissa luokkahuoneissa. En epäile yhtään, etteikö Medisiina D:n ratkaisu ja syvempi yhteistyö Koneteknologiakeskuksen kanssa monikäyttölaboratorioissa vie opetusta Turussa sellaiselle tasolle, mitä emme täällä valtuustossa osaa ehkä edes kuvitella.

Tilat uudessa kampusrakennuksessa tukevat opetusmenetelmien muutosta ja AMK keskittyy Kupittaalle. Muuallakin kuin seinien sisällä, aiheuttaa ratkaisu myös muutosmahdollisuuksia muuallakin. Käännän katseeni nyt Kupittaan aluekehitykseen sekä Turun muihin korkeakouluihin, erityisesti yliopistoon. Kampushanke virittää parhaimmillaan koko aluetta, antaa virtaa elinkeinoelämälle ja muuttaa koulutuspolitiikkaa.

Kupittaan alueella tulee varmasti tapahtumaan paljon palloiluhallin, kampuksen ja tunnin junan myötä. Sitä me kaipaammekin, uusia piristysruiskeita tähän kaupunkiin ja eri kaupunginosiin kaupunkikuvallisesti, rakentamiseen ja liike-elämään.

Turun korkeakoulujen on nyt helpompi olla vieläkin parempia. Kampuskokonaisuudessa on hyvin huomioitu työelämäkontaktit opetukseen. ICT-taloon tulee sijoittumaan mm. Turun Seudun Kehittämiskeskus, ja Yrityspalvelukeskus Potkuri. Ruiskadun opetuksen siirtyessä, tulee yhteistyö TYKSin kanssa varmasti entisestään kehittämään oppimisympäristöjä ihan uusille tasoille.

Toivottavasti korkeakoulut näkevät kampusratkaisun avaaman yhteistyön potentiaalin myös välillään. Turku voi olla Suomen paras opiskelukaupunki, jos korkeakoulutus on yhdessä tavoitteen takana, eikä jokainen erikseen. Välimatkojen lyhentyessä on mahdollista avata opiskelua korkeakoulujen välillä opiskelijoille.

Homma ei ole tietysti tällä klaari.

Kolme tärkeää asiaa jatkoon: Ensiksikin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen, erityisesti tietysti meidän näkökulmasta Turun edustajien pitää tukea ammattikorkeakoulun kehittämistyötä ja olla aktiivisia myös omistajatahon sisällä.

Toiseksi: varsinaissuomalaisten kansanedustajien pitäisi pitää parempaa huolta siitä, ettei koulutuksen rahoitusta leikata giljotiinilla. Siinä on laihat eväät kehittämiseen kun rahat lähtee.

Kolmanneksi: Turun alueiden kehittäminen. Kupittaa on nyt hyvä esimerkki siitä, millaista uutta alueilla voidaan tehdä. Tämän päivän valtuuston kokouksen anti taas on hyvä esimerkki siitä, että on todella paljon rakennushankkeita ja kaavamuutoksia, joiden takana on laaja poliittinen tuki. Jospa vain löytäisimme enemmän näitä Turun kehitykselle niin monen mielestä positiivisia hankkeita, ja ensisijassa laittaisimme niitä koneistosta eteenpäin. Sillä viisiin kampus olisi jo rakennettu.

Kun kampus sitten on rakennettu, voidaan varmaan jo miettiä, saisimmeko pääkaupunkiuden Suomen opiskelukaupunkien joukossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *