Yleinen

Nyt irti Fennovoimasta!

Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahanke nytkähti liikeelle, muttei voi sanoa että eteenpäin. Ydinvoimahankkeet toisensa jälkeen kompuroivat kaikissa vaiheessaan. Rakennusajat tuplaantuvat, omistajapohja hupenee, sijoittajat karkaavat. Vain Suomen poliittinen johto ja kuntien rahat pysyvät uskollisina.

Turun kapunginvaltuusto päätti lähteä hankkeen osakkaaksi syksyllä 2013. Siinä missä moni muu kunta ymmärsi hankkeen heikon tason ja yritykset luopuivat osuuksistaan, hokivat Turun ydinvoimauskolliset puolueet Kokoomus ja SDP etulinjassa Fennovoiman syöttämiä mantroja hankkeen upeudesta. Ryhmistä vain vihreät vastustivat hanketta.

Hankkeen lyhyt historia on murheellinen. Ensin tarvetta perusteltiin kotimaisuudella. Sitten mukaan lähti Venäjän valtiota lähellä oleva ja geopoliittisesti strategisesti toimiva Rosatom. Hallitus alkoi huomaamaan hankkeen epäkohtia. Ehdoksi asetettiin, että rakennusluvan jättöön mennessä kotimaisuusasteen tulee olla vähintään 60%. Eipä aikaakaan, kun elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) tiedotti että kotimaisuudella tarkoitetaan EU- ja ETA-alueen valtioita. Kuinka monella muulla politiikan sektorilla ETA-alue kelpaa kotimaiseksi? Onko työlupa-asioita hoitava työministeri Jari Lindström (ps) sitä mieltä, että ETA-alue on meille kotimaista? Argumentit vaihtuvat sen mukaan, mikä itselle sopii.

Nyt Fennovoima-Rosatomin hankkeen tueksi on järjestetty uunituore kroatialainen pikkuyhtiö, jonka taustalla häärää venäläisiä oligarkkeja. Ei kuulosta kovin kotimaiselta.

Eikä kuulosta kovin hyvältä bisnekseltäkään, muutenhan omistajuutta hinkuisi useampikin kotimainen rahoittajataho. Kroatialaisen bulvaanin mukaanotto on täydellinen paniikkiratkaisu tilanteessa, jossa hanke ei ole taloudellisesti houkutteleva.

Turun kaupunginvaltuuuston olisi pitänyt antaa Fennovoima-Rosatomille rukkaset, kuten niin moni muu kunta teki. Nämä varat olisimme voineet sijoittaa aidosti kotimaiseen ja uusiutuvaan energiantuotantoon. Ehkä jopa varsinaissuomalaiseen.

Kunnallisia energiayhtiöitä, kuten omamme, on mukana hankkeessa, joka on ollut taloudellisesti ja poliittisesti susihuono alusta saakka. Kannattavuuslaskelmat ovat olleet koko alkutaipaleen ajan yhtä heikkoja. Omistuspohja on ollut kaiken aikaa epävakaa.

Kroatialaisen Migrit Solar Energijan mukaantulo on vain yksi hännänhuippu tässä farssissa. Epävakaa omistuspohja ja uuden omistajan vakaavaraisuuden puute on riski myös muille. Tätä riskiä meidän ei kannata kantaa. Turku voi irtautua hankkeesta. Se olisi järkevä päätös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *